Okke Ornstein
NOS NieuwsAangepast

Internationale journalistenfederatie eist vrijlating Okke Ornstein

De Internationale en de Europese Federatie van Journalisten hebben samen een brief geschreven aan de president van Panama over het lot van de Nederlandse journalist Okke Ornstein. Ze uiten hun grote bezorgdheid over het feit dat de Nederlander is opgepakt en een celstraf van drie jaar en vier maanden moet uitzitten voor smaad en laster.

Ornstein had een weblog, Bananama Republic, waarin hij schreef over fraude en corruptie in Panama. Een zakenman die hij kritisch volgde, klaagde hem aan, waarna hij in 2012 werd veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden. Die straf is nooit ten uitvoer gelegd, maar Ornstein werd opgepakt toen hij onlangs het land in wilde. Daarop kreeg hij mondeling te horen dat zijn straf is verhoogd tot bijna 3,5 jaar.

Grondrecht

De journalistenfederaties noemen dit volkomen onrechtvaardig. Ook wijzen de IFJ en de EFJ erop dat Ornstein niet de rechtsbijstand krijgt waar hij recht op heeft. Ze eisen dat Ornstein onmiddellijk wordt vrijgelaten, "ook met het oog op de internationale anti-corruptieconferentie die morgen in uw land begint".

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ liet eerder al weten dat een gevangenisstraf "vanwege de publicatie van een reeks blogs in strijd is met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl