Okke Ornstein in de Panamese gevangenis
NOS Nieuws

Journalist Okke Ornstein getergd en strijdbaar in Panamese cel

De Nederlandse journalist Okke Ornstein, die vorige maand in Panama werd veroordeeld tot ruim drie jaar cel, maakt het naar omstandigheden goed. Dat blijkt uit een interview dat zijn partner Kimberlyn David met hem heeft opgenomen in de gevangenis.

"Ik ben natuurlijk getergd, maar dat gaat meer om de vrijheid die ik kwijt ben, dan dat dit nou zo'n vreselijke plek is. Want het is hier wel oké", zegt Ornstein in de video die op YouTube is gezet. "Het lijkt hier op een verlaten hostel. Er zijn bedden, maar je moet je eigen matras en lakens meenemen. Verder wordt er regelmatig voedsel verstrekt, maar dat is niet Michelinster-waardig", lacht hij.

Ondanks zijn veroordeling, hoopt Ornstein dat hij snel vrijkomt. "Het lijkt mij een goede vuistregel dat je geen journalisten opsluit, wat ze ook hebben geschreven. En zeker niet als je, zoals ik, de waarheid opschrijft na eigen onderzoek. Niemand heeft ooit bewezen dat het niet de waarheid is."

Volgens Ornstein moet Panama goed nadenken over wat het wil met de journalistiek. "Ik hoop dat het land zich realiseert dat journalisten opsluiten meer schade berokkent dan dat het positieve gevolgen heeft. Het helpt niet om aandacht voor een bepaald onderwerp te onderdrukken door mensen op te sluiten of verhalen te manipuleren."

De journalist voegt daaraan toe dat hij met zijn zaak best wil bijdragen aan de discussie in Panama over het reguleren van de pers, "maar eerst moet er een oplossing voor mijn probleem komen".

En als dat zover is, dan weet Ornstein al wat hij als eerste gaat doen. "Een warme douche, normale kleren aantrekken en een goede maaltijd. En ik wil nooit meer rijst eten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl