Bana en haar moeder
NOS NieuwsAangepast

Twittermeisje Bana en moeder weg uit Aleppo: blij dat we gehoord zijn

"We zijn vrij nu, maar ik ben verdrietig dat ik mijn land moet verlaten." Dat zegt de moeder van het 7-jarige 'Twittermeisje' Bana na de evacuatie uit Oost-Aleppo. "Ik wil onze vrijheid terugnemen naar Aleppo en geen vluchteling zijn in een ander land."

Maar er is volgens haar geen andere keuze. "We kunnen er niet blijven vanwege de bombardementen. Er is geen schoon water en er zijn geen medicijnen. Ze hebben het zelfs voorzien op scholen en ziekenhuizen."

Het was alsof we gevangenen waren, die gegijzeld werden.

Moeder Bana over evacuatie

De evacuatie was zwaar, vertelt Bana's moeder. "We hebben 24 uur in een bus gezeten zonder eten en drinken. Het was alsof we gevangenen waren, die gegijzeld werden."

Ze is dan ook blij dat de reis achter de rug is. "We danken God en alle vrienden die ons gesteund hebben", zegt ze na aankomst aan de rand van Aleppo, waar het veilig is.

Tweets

De vrouw en haar dochter verstuurden tijdens de belegering van Oost-Aleppo tweets de wereld in over de slechte levensomstandigheden in het belegerde Oost-Aleppo en vroegen volgers om hulp.

Eind september begonnen ze daarmee en inmiddels hebben ze ruim 330.000 volgers. "We zijn blij dat onze stemmen over de hele wereld zijn gehoord", zegt de moeder.

Ook Bana spreekt na de evacuatie kort met de pers. "We hebben veel geleden. Er was niets te eten en er was ook geen drinken", zegt ze. "Ik wil alle kinderen die me steunen heel erg bedanken."

'Twittermeisje' Bana en moeder: blij dat we de hele wereld hebben bereikt

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn tot nu toe 20.000 mensen uit Oost-Aleppo geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl