1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Duizenden burgers geëvacueerd in Syrië

Uit Oost-Aleppo zijn tot nu toe 20.000 mensen geëvacueerd, heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoglu gezegd. Turkije heeft bij de onderhandelingen over de evacuaties een rol gespeeld, net als Rusland. Eerder vandaag sprak Çavuşoglu nog over 12.000 evacués, maar dat aantal werd snel naar boven bijgesteld.

Oost-Aleppo is wekenlang belegerd en gebombardeerd door het Syrische leger, met ondersteuning van Rusland en strijdgroepen uit Iran en Libanon. De rebellen zijn er praktisch verslagen, de burgers die er nog zijn, leven onder erbarmelijke omstandigheden. Er is een groot gebrek aan voedsel en medische verzorging.

De mensen die het stadsdeel verlaten, worden met bussen naar plekken buiten de stad gebracht waar de rebellen het nog voor het zeggen hebben, zeggen de VN en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Weeshuis

Unicef meldt dat de 47 kinderen die vastzaten in een weeshuis in Oost-Aleppo allemaal in veiligheid zijn gebracht. Van een aantal van hen is de toestand kritiek. Dat komt door de verwondingen die ze hebben opgelopen en ook door uitdroging.

Burgers die weg willen uit rebellengebied krijgen ook de kans om te vertrekken. Zo zijn bussen met evacués uit de dorpen Foah en Kefraya naar Aleppo gereden.

Dit weekend nog werden de bussen die in Foah en Kefraya klaarstonden in brand geschoten. In een videoboodschap zeiden de aanvallers dat de inwoners "alleen als lijken" de dorpen mogen verlaten. Er zijn aanwijzingen dat de aanval het werk was van de extremistische rebellengroep Jabhat Fateh al-Sham.

Resolutie

Correspondent Sander van Hoorn zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de aftocht van burgers pas geslaagd is, als de mensen die weg willen allemaal zijn vertrokken. Het probleem daarbij is dat de bussen door vijandig gebied moeten. Maar Van Hoorn gaat ervan uit dat de partijen die vechten in de oorlog over de aftocht zijn geïnformeerd en zich kunnen vinden in de afspraken.

Gisteravond zijn de leden van de Veiligheidsraad het eens geworden over een resolutie die VN-toezicht op de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo in Syrië mogelijk moet maken. Vanmiddag wordt erover gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl