Demonstratie tegen de regering in Polen
NOS NieuwsAangepast

'Respecteer de grondwet' zegt Poolse EU-president tegen Poolse regering

EU-president Donald Tusk heeft de Poolse regering opgeroepen de grondwet en het volk te respecteren. Hij reageerde met zijn opmerking op de straatprotesten van vannacht en vanmiddag in Polen. In de hoofdstad Warschau en in andere steden betoogden duizenden Polen tegen het inperken van de persvrijheid en tegen het aannemen van de begroting buiten de normale vergaderprocedure om.

Tusk was van 2007 tot 2014 premier van Polen. Hij gaf een persconferentie in Wroclaw, een stad in het zuidwesten van zijn geboorteland, waar hij vandaag een cultureel evenement bijwoonde.

"Ik doe een oproep aan de machthebbers om respect te tonen en aandacht te hebben voor de klachten van het volk. Die oproep geldt ook de grondwettelijke en democratische waarden en normen", zei Tusk.

Donald Tusk

Machtsgreep

Oppositieleiders hebben opgeroepen tot blijvend protest tegen een maatregel die de parlementsvoorzitter heeft afgekondigd over de aanwezigheid van journalisten in het parlementsgebouw. De voorzitter en de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) willen minder pers in het gebouw en in de plenaire vergaderzaal.

De oppositie zegt dat daarmee de in de grondwet vastgelegde persvrijheid wordt beknot. De regering beschuldigt op haar beurt de oppositie ervan dat die probeert met de protesten op illegale wijze de macht te grijpen.

Duizenden Polen woedend op regering

Apart zaaltje

De kwestie escaleerde gisteren. De oppositie greep de begrotingsbehandeling aan om te protesteren tegen de maatregel om vanaf januari minder journalisten toe te laten tot het parlementsgebouw. De fractie van de PiS trok zich daarop voor de stemming terug in een apart zaaltje en nam daar de begroting aan.

De PiS heeft de absolute meerderheid in het parlement en zegt dat de begroting daarom rechtsgeldig is. De oppositie en demonstranten betwisten dat en zeggen dat buiten een plenaire vergadering om geen wetten kunnen worden aangenomen of begrotingen vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl