Duizenden mensen betogen voor vrije media
NOS NieuwsAangepast

Nachtelijk protest Polen tegen beknotting parlementaire pers

Bij het parlementsgebouw in de Poolse hoofdstad Warschau zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Ze zijn kwaad op de regering, onder meer vanwege een nieuwe wet die de parlementaire pers aan banden legt.

De regering wil dat nog maar vijf geselecteerde tv-zenders verslag mogen doen van debatten in het parlementsgebouw. Ook mag er maar een beperkt aantal journalisten tegelijk binnen zijn. De wet moet op 1 januari ingaan.

In het parlement zelf leidde de wet eerder op de dag ook al tot protest. Leden van de oppositie hielden het podium rond de parlementsvoorzitter urenlang bezet, waardoor ze de stemming over de begroting van 2017 probeerden te verhinderen.

Poolse oppositieleden bezetten het podium in het parlement

Uiteindelijk besloot de Kamervoorzitter om de stemming niet in de plenaire zaal te houden, maar in een kleinere zaal waar geen media mochten komen. Daar werd de begroting goedgekeurd. Volgens de oppositie is die gang van zaken in strijd met de grondwet.

Na alle ophef in het gebouw begonnen laat op de avond protesten op straat. De betogers droegen borden met 'vrije media' en blokkeerden de uitgangen van het parlementsgebouw.

Traangas

Pas diep in de nacht lukte het politieagenten om de blokkade op te heffen, zodat leider Kaczynski van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid het gebouw kon verlaten. Volgens persbureau Reuters gebruikten ze daarbij traangas.

De partij Recht en Rechtvaardigheid, die een absolute meerderheid heeft, probeert al langer meer te zeggen te krijgen over de media. Zo werd eind vorig jaar een wet gelanceerd die de publieke omroep regeringsgezinder moet maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl