Demonstratie tegen de regering
NOS Nieuws

Poolse overheid wil strengere controle op media

In Polen is een nieuwe mediawet in de maak. De regering in Warschau wil zo de publieke omroep TVP regeringsgezinder maken. Het doel is de publieke omroep, met verschillende radio- en televisiezenders, uiteindelijk te veranderen in een Nationaal Instituut met veel programma's over cultuur en geschiedenis, om zo de patriottische houding van de Polen te versterken.

Sinds november is in Polen de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) aan de macht. Die probeert op allerlei manieren invloed uit te oefenen op de rechtspraak en de media.

Verantwoording

De Poolse regering wil vandaag nog een wet aannemen waarin staat dat alle toezichtsraden en besturen van publieke media door de minister van Financiën kunnen worden benoemd en vervangen.

"Nu gaan de benoemingen nog via het parlement, maar in de toekomst wordt dat de beslissing van één man zonder dat daar verantwoording over afgelegd hoeft te worden", zei NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek op Radio 1.

Een van de parlementsleden van Recht en Rechtvaardigheid noemde die berichtgeving extreem onfeitelijk.

Judith van de Hulsbeek

Poolse media zijn volgens Van de Hulsbeek best kritisch geweest over het optreden van de regering de laatste tijd en vooral over de vervanging van de rechters van het Constitutionele Hof.

In dat hof werden meteen na de verkiezingen vijf regeringsgezinde rechters benoemd en er werd een wet doorgevoerd waarmee de invloed en de slagkracht van dat hof flink werden ingeperkt. Op de publieke tv-zender is daarvan verslag gedaan en werden ook ministers kritisch geïnterviewd.

"Dat kan dus allemaal niet volgens de partij en een van de parlementsleden van Recht en Rechtvaardigheid noemde die berichtgeving extreem onfeitelijk. Deze nieuwe wet moet daar dus een einde aan maken", zegt Van de Hulsbeek.

Protest

Ze verwacht dat er veel protest zal komen. De afgelopen tijd zijn tienduizenden Polen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering die in hun ogen de democratie wil uithollen.

Ook nu heeft het Comité ter Verdediging van de Democratie opgeroepen om de straat op te gaan, vooral morgen tijdens de oudejaarstoespraak van president Duda, die ook van de PiS is. Die spreekt morgen om 20.00 uur op de publieke zender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl