Demonstranten tegen de hervorming dragen borden met de tekst 'Handen af van het Hof'
NOS Nieuws

Poolse president tekent omstreden hervormingswet

De Poolse president Duda heeft zijn handtekening gezet onder een omstreden hervorming van het Constitutioneel Hof. Volgens tegenstanders beperkt het amendement de macht van het hof, dat tot taak heeft de regering en het parlement te controleren. De regering zou voortaan juist meer invloed krijgen.

Tienduizenden Polen hebben de afgelopen tijd gedemonstreerd tegen de regering die in hun ogen de democratie wil uithollen. Ook Eurocommissaris Timmermans liet eerder weten dat de Poolse rechtsstaat in het geding is als de hervorming wordt doorgevoerd. Hij vroeg de Poolse regering vorige week de hervorming uit te stellen.

Raad van Europa

Daarop vroeg Polen aan de Raad van Europa om een toetsing van de nieuwe regels. Terwijl de Raad daarover nog een uitspraak moet doen, heeft de president vandaag dus zijn goedkeuring gegeven aan het amendement.

President Andrzej Duda sympathiseert met de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de indiener van de hervormingsplannen. De PiS kreeg eind oktober de absolute meerderheid in het parlement. Kort nadat de partij aan de macht was gekomen, werden al vijf regeringsgezinde rechters benoemd aan het grondwettelijke hof.

In het amendement is geregeld dat er voor beslissingen van het hof steun van meer rechters nodig is, en dat de volgorde waarin zaken worden behandeld, gewijzigd kan worden. Hierdoor wordt het volgens critici lastiger om bezwaar aan te tekenen tegen de besluiten van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl