Andrzej Duda vanavond in Warschau
NOS Nieuws

Uitdager Andrzej Duda wint de Poolse presidentsverkiezingen

De Poolse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door de conservatief Andrzej Duda. Zijn opponent, de huidige Poolse president Bronislaw Komorowski, heeft zijn nederlaag toegegeven en Duda met zijn overwinning gefeliciteerd.

Een tweede verkiezingsronde was nodig omdat Duda noch Komorowski twee weken geleden de vereiste 50 procent van de stemmen wist te halen. De jurist Duda zit in het Europees Parlement voor de partij Recht en Rechtvaardigheid.

Volgens exitpolls kreeg Duda 53 procent van de stemmen, tegen 47 procent voor Komorowski.

Polen krijgt zo goed als zeker een nieuwe president

Eurosceptisch

De uitslag is een zware slag voor Komorowski's Burgerplatform, de centrum-rechtse pro-Europese partij die Polen al acht jaar regeert.

Duda's partij staat veel sceptischer tegenover Brussel. Volgens correspondent Jeroen Wollaars heeft hij zijn kiezers gouden bergen beloofd: "De belastingvrije voet gaat hij verlagen en mensen kunnen wat hem betreft eerder met pensioen." Als hij al zijn plannen uitvoert, kost dat naar schatting 65 miljard euro.

Volgens Wollaars is de kans klein dat Polen iets gaan merken van de populistische plannen. "Waarmaken kan hij ze waarschijnlijk niet."

Parlementsverkiezingen

Komende herfst mogen de Polen opnieuw naar de stembus, maar dan om een nieuw parlement te kiezen. De kans is volgens Wollaars groter geworden dat Duda's partij ook dan de meeste stemmen zal krijgen. "En dan krijg je weer het Polen van 2005", zegt Wollaars. "Dat betekent een terugkeer van de overgebleven broer Kaczynski in het centrum van de Poolse macht."

De tweeling Kaczynski kwam in 2005 aan de macht. Lech Kaczynski, destijds president, kwam bij een vliegtuigongeluk om het leven. Zijn broer Jaroslaw is geen liefhebber van Europa en wil de doodstraf invoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl