NOS NieuwsAangepast

Opnieuw straatprotest in Polen tegen inperken persvrijheid

In Warschau zijn net als vannacht Poolse burgers en journalisten de straat op gegaan om te protesteren tegen een maatregel die op 1 januari ingaat. Er mogen straks nog maar twee journalisten per medium in het parlementsgebouw komen. In een apart zaaltje moeten ze afwachten of parlementariërs bereid zijn met hen te praten. De wandelgangen en de plenaire vergaderzaal zijn dan taboe voor de pers.

Een paar duizend betogers demonstreerden eerst bij het presidentieel paleis en trokken daarna naar het parlement. Ze zwaaiden met Poolse vlaggen en EU-vlaggen, omdat ze vinden dat de regering-Szydlo een meer West-Europese koers met meer vrijheden moet voeren.

Betogers riepen leuzen als 'Vrijheid, gelijkheid en democratie' en 'Solidariteit', met een hint naar de naam van de vakbond Solidarność, die in de jaren 80 het volksverzet tegen het communistische bewind in gang zette. Sommige betogers hielden ook een kopie van de grondwet omhoog, omdat ze vinden dat de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheden grondrechten negeert.

Vannacht

Er was veel politie op de been in Warschau, maar die greep niet in. Dat was vannacht anders. Toen maakte de politie een einde aan een blokkade van het parlementsgebouw. Daarbij werd volgens parlementslid Jerzy Meysztowicz traangas gebruikt, maar betogers en de politie spraken dat tegen. De leider van de regeringspartij, Kaczynski, en andere politici konden na het ingrijpen van de politie naar buiten.

Politie grijpt in bij protest in Poolse hoofdstad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl