Premier Rutte praat met de pers voorafgaand aan de top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil geen cadeau geven aan Poetin

Premier Rutte wil Rusland niet in de kaart spelen door het verdrag met Oekraïne naast zich neer te leggen. Dat zei hij voor aanvang van de EU-top in Brussel, waar het verdrag besproken wordt.

Rutte noemde Rusland in toenemende mate een risico voor Europa. "Dan kun je niet als Nederland zomaar de Europese eensgezindheid doorbreken, dan geef je een groot cadeau aan Poetin."

De premier wil zijn Europese collega's ervan overtuigen om akkoord te gaan met aanvullingen op het associatieverdrag, dat recht moet doen aan de Nederlandse zorgen. Zo wil de premier de garantie dat het verdrag geen verkapte aanvraag is voor een Oekraïens lidmaatschap van de EU.

Rutte benadrukt dat Nederland het verdrag inderdaad niet ondertekent als de andere landen weigeren akkoord te gaan met de Nederlandse wijziging.

Hobbels

Rutte is optimistisch dat het gaat lukken. Hij zegt dat hij met een voorzichtig positief gevoel de vergadering ingaat. "Ik ben iets optimistischer, maar er zijn nog een paar hobbels. Die gaan we voor de vergadering proberen glad te strijken."

Premier Rutte over Europese top

Eerder op de dag waren zijn liberale collega's ook positief gestemd. De leiders van de verschillende liberale partijen kwamen bij elkaar in het historische Egmont-paleis.

Polen

De Luxemburgse premier Bettel was duidelijk: "Het Oekraïneverdrag is in ieders belang, dus zullen we de Nederlanders moeten helpen." Op de vraag of de Polen er geen moeite mee zullen hebben, antwoordde hij niet meteen. Na een kleine stilte: "Ik heb ook wel eens moeite met de Polen".

De Finse premier Spiliä wil Nederland eveneens helpen. Volgens de premier is het voor zijn land, dat rechtstreeks grenst aan Rusland, van groot belang om het Oekraïneverdrag te ondertekenen. Hij wil geen nieuwe onrust.

Dat is ook de mening van de kersverse premier Ratas van Letland. Het kleine Baltische land grenst eveneens aan Rusland. "We moeten vandaag een oplossing vinden", vertelde hij voor aanvang van de vergadering van de Europese liberale partij ALDE.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl