Premier Rutte eind oktober in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil vandaag Oekraïne-verdrag tekenen

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De Europese top van vandaag is het best te vergelijken met een mijnenveld, zegt een ervaren diplomaat over de ontmoeting van de regeringsleiders in Brussel. De grootste 'mijn' die onschadelijk moet worden gemaakt, is de uitslag van het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne.

Nederland wil dat de regeringsleiders instemmen met aanvullingen op het verdrag, dat in april in een referendum werd weggestemd.

Premier Rutte over Europese top

Het is de bedoeling dat de regeringsleiders vandaag een juridisch bindend besluit nemen, waarin onder meer wordt uitgelegd dat het associatieverdrag met Oekraïne geen opstap is naar een EU-lidmaatschap. Volgens ingewijden wordt het een hele tekstexegese, omdat landen als Polen heel anders over de kwestie denken. "Er moet een tekst komen, waarin staat wat de overeenkomst feitelijk wel is, maar ook wat de overeenkomst feitelijk niet is en daar zijn de onderhandelaars het nog niet over eens."

Exacte formulering

De onderhandelaars die de afgelopen dagen aan de tekst hebben gewerkt, noemen het niet makkelijk. Het verdrag zelf zal door de aanvullende tekst niet veranderen, zo zeggen diplomaten in Brussel. Het gaat alleen maar om een verduidelijking.

In feite gaat het over de vraag of de andere EU-landen bereid zijn om premier Rutte een handje te helpen. Met name de landen die zich vrienden van Oekraïne noemen, zoals Polen en de Baltische Staten, zijn tot op heden nog niet erg bereidwillig.

"Het gaat enerzijds om de exacte formulering", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Maar het gaat ook om de manier waarop Rutte de anderen om hulp vraagt. Ze hebben er misschien niet allemaal evenveel zin in, maar ze weten ook dat ze Rutte nodig hebben om het verdrag in werking te laten treden."

Instabiliteit aan de oostgrens

Premier Rutte zei een aantal weken geleden al dat de belangen groot zijn. "Ons nationale nee kan niet los gezien worden van de internationale realiteit. Als het verdrag niet in werking treedt, dan ontstaat er instabiliteit aan de oostgrens van Europa."

Vanuit de EU staat er nogal wat druk op Nederland, omdat een Nederlands nee wordt gezien als een falen van heel Europa. "Dan winnen de krachten, die alles doen om Oekraïne dwars te zitten", omschreef een diplomaat die uitkomst. Om er in dezelfde zin aan toe te voegen: "Een Nederlands ja, wordt gezien als een grote overwinning voor de eensgezindheid van de EU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl