Koning Willem-Alexander ANP

Het historisch onderzoek naar de belastingen van de Oranjes moet binnen vier tot zes maanden klaar zijn. Dat schrijft premier Rutte aan de Tweede Kamer.

In oktober berichtte RTL over "een geheime deal" uit de jaren 70. Destijds zou zijn afgesproken dat leden van het Koninklijk Huis gecompenseerd zouden worden, omdat ze vanaf 1973 vermogensbelasting over hun privévermogen moesten gaan betalen.

Rutte zei vervolgens dat in archiefonderzoek geen bewijzen zijn gevonden van een geheime deal. Volgens hem is ook niet gebleken dat het Koninklijk Huis ieder jaar de betaalde vermogensbelasting terugkrijgt. Maar hij beloofde wel nader historisch onderzoek. De zaak leidde tot ophef in de Kamer.

Terug tot 1963

Het onderzoek moet zich richten op de voorbereiding van de stelselherziening van destijds en gaat daarbij terug tot 1963. Ook een later rapport uit 2009 van oud-minister Zalm over de kosten van het Koninklijk Huis wordt erbij betrokken.

Voorzitter van de onderzoekscommissie wordt Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis in Nijmegen. Leden zijn hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert en hoogleraar bestuurskunde Mark van Twist. Ze zullen archiefonderzoek doen en gesprekken voeren. Rutte benadrukt dat de commissie onafhankelijk is.

STER reclame