NOS NieuwsAangepast

Het grote Amazon komt met klein video-aanbod naar Nederland

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De keuze uit videodiensten is weer groter geworden. Webwinkelgigant Amazon heeft zijn videodienst Prime Video in tweehonderd landen beschikbaar gesteld, waaronder Nederland. Daarmee wordt het een directe concurrent voor Netflix, dat ook bijna wereldwijd actief is.

Amazon zoekt het in een lage abonnementsprijs. De komende zes maanden geldt er een introductieprijs van 2,99 euro per maand, daarna wordt dit 5,99 euro. Amazon accepteert op dit moment alleen creditcards. Netflix is duurder, de laagste prijs is daar 7,99 euro per maand.

Daarbij komt dat je bij Prime Video met ten minste twee mensen tegelijk video’s kunt kijken, terwijl je daar bij Netflix 9,99 euro voor moet neerleggen. Ook krijg je pas vanaf die prijs hd-beeldkwaliteit.

Ander aanbod en minder kijk-opties

Daar staat tegenover dat het aanbod bij Prime Video flink verschilt met dat van Netflix. Als eerste heeft Amazon eigen series, zoals The Grand Tour, de nieuwe autoserie van voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson.

Hetzelfde geldt voor het aanbod dat is gemaakt door andere producenten maar door Amazon wordt uitgezonden. Een eerste indruk leert dat het aanbod kleiner is dan bij Netflix, maar bijvoorbeeld wel de bekende serie Seinfeld bevat. Bij films is onder meer The Godfather te bekijken. Het aanbod is net als bij Netflix ook te downloaden, zodat je het zonder een internetverbinding kunt bekijken.

Wat voor veel mensen een teleurstelling zal zijn is dat maar een select gedeelte Nederlandse ondertiteling heeft en dat je de films niet via een Chromecast of Apple TV op je televisie kunt afspelen.

Al met al maakt dit dat Prime Video in Nederland waarschijnlijk niet meteen veel marktaandeel van Netflix zal afsnoepen. Die videodienst is inmiddels ingeburgerd en wordt volgens onderzoeken door meer dan een miljoen Nederlanders gebruikt. Wel kan Amazon's lage introductieprijs van 3 euro werken als een lokkertje.

Meer eigen series

Mogelijk maken veel eigen Amazon-series op een later moment wel een verschil. Netflix staat daar ook om bekend, maar eigen series kosten veel geld. Amazon kan daarvoor onder meer putten uit zijn winstgevende serverdivisie. Netflix is daarin volledig afhankelijk van zijn streamingdienst.

Amazon en Netflix zijn niet de enige videodiensten in Nederland. RTL Nederland heeft bijvoorbeeld Videoland, met veel content van eigen bodem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl