Aangepast

Netflix 'voelt hete adem' en maakt series offline beschikbaar

Netflixen in de trein, op het strand of in het vliegtuig. Verschillende tv-series en films op de populaire streamingdienst zijn vanaf nu te downloaden op je telefoon, waarmee je ze ook zonder internetverbinding kunt kijken.

Het Amerikaanse videobedrijf volgt daarin muziekdiensten als Spotify en Apple Music en andere videodiensten als Google Play, Amazon Prime en het Nederlandse Videoland. "Netflix voelde ongetwijfeld de hete adem van andere streamingdiensten in zijn nek", zegt NOS-techredacteur Joost Schellevis.

Want Netflix hield lang vol dat offline kijken niet nodig was, zegt Joost. "Volgens Netflix zou dat slecht zijn voor de gebruikerservaring, omdat je vooraf zou moeten bepalen wat je wilt kijken. En dat is te omslachtig, vinden ze."

Ook zou het offline kijken Netflix te veel kosten, omdat er extra betaald moet worden voor licenties om films en tv-series offline te kunnen aanbieden.

In plaats daarvan wilde het Amerikaanse bedrijf liever Netflix inbouwen in treinen en vliegtuigen, zodat je daar ook zonder internetverbinding toch kunt Netflixen. "Maar dat is niet echt van de grond gekomen, in elk geval niet buiten de Verenigde Staten", zegt Joost.

Netflix-topman Ted Sarandos zei eerder deze maand in een interview met CNBC dat de offlinefunctie vooral nut heeft voor landen waar de internetverbinding niet zo stabiel is, omdat in westerse landen streamen net zo makkelijk gaat.

Dat is ook waar YouTube zich op richt met YouTube Go. Deze app maakt het mogelijk om video's op te slaan, maar de dienst wordt alleen aangeboden in ontwikkelingslanden als India.

Het offline kijken op Netflix werkt (nog) niet bij het hele aanbod. Series als Narcos, Orange is the New Black en House of Cards, die door Netflix zelf gemaakt worden, zijn wel offline te kijken, maar aangekochte films zoals Star Wars nog niet.

Deel artikel: