NOS NieuwsAangepast

Meer banen, meer vacatures; de slag om de werknemer komt

De Nederlandse economie en arbeidsmarkt floreren, meldde het CPB vanmorgen. Dat merkt ook Jelmer Spijksma. Hij heeft een uitzendbureau voor hogeropgeleiden in de bouw, en hij heeft zo'n 180 vacatures openstaan. Dat is 30 tot 40 procent meer dan vorig jaar. "We hebben soms zelfs moeite met het vinden van goede specialisten voor bepaalde functies."

Spijksma begon zijn bedrijf zes jaar geleden, midden in de crisis. "Iedereen verklaarde me voor gek." Hij zette toch door en inmiddels werken er 12 mensen voor hem. Vanwege de groei komen er volgend jaar nog eens drie bij. "En we verwachten dat de markt nog verder groeit."

Wat er bij het uitzendbureau van Spijksma gebeurt, is kenmerkend voor de rest van het land, zegt hoogleraar Bas van der Klaauw, arbeidseconoom aan de VU in Amsterdam. "De hoogopgeleiden profiteren op dit moment. Dat zijn de eersten die weer aangenomen worden."

De mensen met een lagere opleiding en mensen die de afgelopen jaren langere tijd werkloos zijn geweest, zullen het moeilijker hebben, zegt hij. "Werkgevers gaan eerst op zoek naar diegenen die de opleiding hebben die aansluit bij wat ze willen. En dat is vaak een hogere opleiding. Daardoor zullen hogeropgeleiden eerder werk en ook eerder een vaste baan hebben."

Lager geschoolden zullen meer moeite hebben met het vinden van een baan, en al helemaal met het verkrijgen van een vast contract. "Er zal wel een baan voor hen zijn, maar meer gebaseerd op tijdelijke contracten. Dat zal nog wel even blijven."

Het zal nog een paar jaar duren, maar de slag om de werknemer komt er wel weer aan.

Hoogleraar Bas van der Klaauw

Van der Klaauw: "de arbeidsmarkt is nog niet zo krap als voor de crisis. De werkloosheid staat nu op 6,5 procent, terwijl dat voor de crisis op 4 procent stond. En je ziet dat veel mensen op basis van flexibele contracten werken, dus het is allemaal nog wat voorzichtig. Het zal nog een paar jaar duren, maar de slag om de werknemer komt er wel weer aan."

Spijksma ziet de voortekenen al van die slag, zegt hij. "Er is weer zoveel werk dat een specialist kan kiezen. Sommigen worden zelfs alweer direct benaderd door bedrijven om voor hen te komen werken."

En het wordt nog beter, zegt de ondernemer. "In het midden van het land heeft de bouwsector al een grote groei doorgemaakt. Het noorden loopt er altijd een beetje achteraan, dus daar zal dat volgend jaar het geval zijn. En we hopen daar natuurlijk ons steentje aan bij te dragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl