Bouwvakkers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Nederland is economische crisis helemaal te boven

De groei van de Nederlandse economie zet door, de werkloosheid daalt, en de koopkracht stijgt. De begroting is volgend jaar voor het eerst sinds 2008 weer in evenwicht. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Decemberraming. De cijfers laten bijna over de hele linie een bijstelling naar boven zien ten opzichte van de vorige raming op Prinsjesdag.

Nederland is de economische crisis te boven. Het CPB noemt 2016 een bijzonder hersteljaar. De productie per hoofd van de bevolking, dat wat we met z'n allen maken en verdienen, is terug op het niveau van 2008, na de dubbele economische dip in 2009 en 2012-2013.

Aanjagers

De economie groeit zowel dit jaar als volgend jaar met 2,1 procent met als belangrijkste aanjagers de huishoudens. Die geven meer uit omdat ze meer te besteden hebben. Meer mensen hebben een baan en er zijn minder werklozen. Ook stijgen de lonen weer.

De consumptie wordt verder aangewakkerd door de sterke groei op de huizenmarkt, doordat mensen verhuizen en het huis inrichten.

De koopkracht stijgt volgend jaar met 0,7 procent en dat is minder dan dit jaar. Deels komt dat door de lastenverlichting van dit jaar. De inflatie loopt volgend jaar op, onder meer door de stijgende olieprijs. De hogere zorgpremie drukt de koopkracht.

Werk

Het CPB verwacht dat volgend jaar gemiddeld 475.000 mensen werkloos zijn. Nu zijn het er iets meer dan een half miljoen. Bij de vorige raming ging het CPB er nog van uit dat de werkloosheid dit en volgend jaar stabiel zou blijven. Maar het beeld is nu compleet anders.

De werkloosheid is dit jaar bijzonder sterk gedaald, sinds 1970 is dat maar een keer eerder voor gekomen. Vooral bij bedrijven komen er banen bij, in de zorg en bij de overheid niet.

Voor het eerst in negen jaren van tekorten is de begroting volgend jaar in evenwicht. Dit jaar loopt het tekort ook al terug naar een half procent, zo'n 3,5 miljard euro. In september rekende het CPB nog met een tekort van 1,1 procent, zo'n 8 miljard euro. Minder uitgaven en meer belastinginkomsten krikken de cijfers op.

De staatsschuld zakt in 2017 voor het eerst sinds 2010 onder de Maastricht-norm van 60 procent van het bbp (de omvang van de Nederlandse economie), en komt uit op 59,7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl