NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: CPB-cijfers over economie uitzonderlijk

Dijsselbloem: de groei is uitzonderlijk, maar kwetsbaar

Minister Dijsselbloem vindt de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau "uitzonderlijk". Het CPB zegt onder meer dat de begroting volgend jaar in evenwicht is en Dijsselbloem benadrukt dat evenwicht of een klein overschot in de afgelopen vijftig jaar maar zes keer is voorgekomen. "Dat we nu uit de rode cijfers zijn, is echt belangrijk; het is zaak nu vol te houden."

De minister van Financiën is ook blij met de raming van de groei, de snel teruglopende werkloosheid en de staatsschuld onder de 60 procent. Hij hoopt dat Nederland een "gestage groei" kan houden en dat de werkloosheid nog verder omlaag gaat.

Volgens hem kan er de komende jaren ook weer worden geïnvesteerd. "Maar er is geen geld over; nieuwe investeringen moeten wel worden gefinancierd." Dijsselbloem onderstreept dat de open Nederlandse economie kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf.

Minister Kamp zegt in een reactie dat de cijfers van het CPB in de lijn der verwachting liggen. Volgens hem tonen de cijfers aan dat het loont om in moeilijke tijden inspanningen te leveren om de economische structuur te versterken. "Maar ze tonen vooral de veerkracht van de ondernemers in dit land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl