Van delen van de binnenstad is weinig meer over
NOS NieuwsAangepast

Skypen met Oost-Aleppo: er wonen nu vijftien mensen in mijn huis

Er is een staakt-het-vuren in Oost-Aleppo. De Syrische regering en rebellengroepen hebben daar afspraken over gemaakt. Bijna heel Aleppo is in handen van de Syrische regering, op één wijk na. Tijdens het staakt-het-vuren krijgen de rebellen in dat gebied de kans om een veilig heenkomen te zoeken.

Wij spraken vanmiddag met Mohamad, een contactpersoon van de NOS. Hij woont in die bewuste wijk en vertelde via een wankele Skype-verbinding over de situatie daar. "Er wonen nu vijftien mensen in mijn huis. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen, want de meesten hebben geen woning meer", zei hij.

Mohamad woont in Aleppo: mensen sterven hier van de honger

Door de bombardementen in de wijk zijn veel mensen dakloos geworden. Die slapen nu op straat of in winkels. Mohamad: "ze hebben geen huis en geen familie. Als ik ze op straat zie liggen, dan kijk ik wat ik kan doen en neem ik ze mee naar mijn huis."

Want op straat is het veel te koud. "Het is hier 's nachts 0 graden ongeveer. Dat is te koud voor daklozen." Ook is er bijna geen eten en water meer. "De situatie hier is echt verschrikkelijk. Mensen sterven door de honger."

Of we gaan dood door bommen of honger, of we worden gearresteerd door Assad en gemarteld totdat we dood zijn.

Mohamad

Volgens Mohamad hebben de inwoners van het laatste niet heroverde gebied maar twee keuzes. "Of we gaan dood door bommen of honger, of we worden gearresteerd door Assad en gemarteld totdat we dood zijn."

Van delen van de binnenstad is weinig meer over

Veel mensen blijven, omdat ze alle slechte omstandigheden verkiezen boven een leven onder het regime van Assad. "We gaan liever hier dood, dan dat we naar de gevangenis moeten. Syriërs weten: beland je in de gevangenis, dan word je gemarteld. Dan wens je dat je dood bent."

Daarom is Mohamad pessimistisch. "We blijven hier en ergens deze dagen zal de Syrische regering ook dit gebied heroveren. Duizenden mensen zullen doodgaan de komende dagen. Ik moet zelf ook gaan wennen aan het idee van de dood."

Staakt-het-vuren

En als Mohamad wel hoopvol naar de toekomst kijkt, dan kijkt hij niet ver vooruit, zo vertelde hij vanmiddag. "Het beste zou zijn als er een staakt-het-vuren komt. Niet alleen de afspraak, maar dat er echt gestopt wordt met vechten. Dan kunnen we hier blijven. Maar we moeten realistisch zijn, dat gaat namelijk waarschijnlijk niet gebeuren."

Mohamad zei dat hij eerst bewijs wil zien of het staakt-het-vuren wel daadwerkelijk doorgaat. Zoals hij al eerder zei: "Een staakt-het-vuren is er niet voor de mensen van Oost-Aleppo. Wij hebben er nooit vertrouwen in."

Daarna wordt de Skype-verbinding met Mohamad verbroken. De internetverbinding is weg. Enkele uren later meldt hij zich, en laat weten dat hij in orde is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl