Nederlanders maken zich steeds minder zorgen om de economie
NOS NieuwsAangepast

Coalitie blij met CPB-cijfers, maar oppositie reageert zuinig

De regeringspartijen reageren blij op de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau over de economie. Volgens het CPB zet de groei door, daalt de werkloosheid en is de begroting volgend jaar in evenwicht.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt de cijfers het bewijs dat de crisis achter de rug is. "We moeten er nu voor zorgen dat iedereen het in zijn portemonnee gaat voelen. Die stap moet een volgend kabinet zetten."

Coalitiepartner PvdA benadrukt dat de werkloosheid zelden zo hard is gedaald als dit jaar. Volgens woordvoerder Nijboer is er een goede basis gelegd voor investeringen in meer werk, een betaalbare zorg en goede publieke voorzieningen.

Afbraak van voorzieningen

SP-leider Roemer zegt dat de goede cijfers te verwachten waren. Volgens hem is er geen reden voor complimenten aan het kabinet; hij is van mening dat het herstel door het kabinetsbeleid juist langer op zich heeft laten wachten. Roemer vindt dat veel mensen de dupe zijn geworden van de "afbraak van voorzieningen" en dat de werkloosheid hoger is opgelopen dan nodig was.

CDA-voorman Buma zegt dat de goede resultaten vooral zijn toe te schrijven aan burgers en bedrijven, en niet zozeer aan het kabinet. De economie mag er dan beter voor staan, maar Buma benadrukt dat polarisatie en tweedeling in de samenleving erger zijn dan toen het kabinet aantrad.

Ook GroenLinks-leider Klaver vindt de raming van het CPB geen reden voor complimenten aan het kabinet. "Uiteindelijk gaat het er om of iedereen profiteert van de vooruitgang; dat is nog lang niet het geval en dat is een gemiste kans de afgelopen jaren."

Lasten

D66-leider Pechtold is blij met de ramingen, maar benadrukt dat er nog veel mensen op zoek zijn naar een vaste baan, en dat de lasten omlaag moeten." We zijn er nog niet."

ChristenUnie-voorman Segers spreekt van mooie cijfers. Hij vindt dat de hervormingen van het kabinet resultaat hebben gehad en benadrukt dat ook zijn partij daaraan heeft meegewerkt. Segers vindt wel dat gezinnen met kinderen er relatief slechter vanaf komen dan veel anderen. Daar wil hij iets aan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl