Russische helikopter boven het antieke Palmyra (mei 2016)
NOS NieuwsAangepast

Hevige strijd om Syrische stad Palmyra

De gouverneur van de Syrische provincie Homs heeft verklaard dat IS de stad Palmyra opnieuw in handen heeft. Het leger heeft zich teruggetrokken uit de stad en bereidt zich voor op een offensief om de stad te heroveren.

De gevechten begonnen donderdag, nadat IS eerder dit jaar nog verjaagd werd uit de stad. De strijders van Islamitische Staat trokken gisteren met een verrassingsaanval de stad in, maar werden vandaag weer verjaagd door Russische luchtaanvallen. Volgens verschillende berichten hergroepeerden zo'n 4000 IS-strijders zich en heroverden ze de stad bij een tweede grootscheepse aanval.

Syrische regeringstroepen en IS strijden om Palmyra

Tijdens de Russische bombardementen trokken de IS-strijders trokken zich terug in boomgaarden rondom de stad, melden het persbureau van Islamitische Staat en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Groot-Brittannië de strijd in Syrië op basis van lokale informanten in kaart brengt.

300 IS-strijders dood

Volgens het Kremlin hebben de Russen, die het leger van president Assad steunen, afgelopen nacht 64 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS in de stad. De terreurorganisatie zou fel verzet hebben gepleegd met bomauto's en artillerieraketten. Bij de aanval op IS zijn 300 extremisten gedood, zegt het Russische ministerie van Defensie.

IS werd in maart uit Palmyra verdreven. De jihadisten hadden de stad bijna een jaar in handen. In die periode vernietigden of beschadigden zij tal van archeologische kunstschatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl