Syrische troepen zwaaien met de Syrische vlag in de buurt van Palmyra
NOS Nieuws

IS verdreven uit Palmyra

Het Syrische leger heeft de historische stad Palmyra weer in handen. Dat melden staatsmedia en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Palmyra werd in mei vorig jaar ingenomen door IS. Drie weken geleden startten regeringstroepen een groot offensief om de stad te heroveren. Met name de laatste dagen heeft het leger veel vooruitgang geboekt, met behulp van Russische luchtaanvallen.

Doden

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat er in het oosten van de stad Palmyra nog wordt geschoten, maar dat het merendeel van de IS-strijders zich heeft teruggetrokken en de stad heeft verlaten.

Bij de gevechten zouden zeker 400 IS-strijders en 180 militairen zijn omgekomen. De Russische luchtmacht bracht gisteren al naar buiten dat er de laatste dagen 158 doelen in de buurt van de stad zijn aangevallen. Daarbij zouden meer dan 100 strijders zijn gedood.

Historische stad

In de oude stad van Palmyra staan veel gebouwen uit de eerste eeuw na Christus. De stad staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor de Syrische burgeroorlog gingen er jaarlijks 150.000 toeristen naar de stad.

IS heeft het afgelopen jaar verschillende oude gebouwen vernield in Palmyra. Zo blies de terreurgroep tempels, een zuilengalerij en eeuwenoude tombes op. Het is niet duidelijk hoe de oude stad er nu aan toe is.

Palmyra is niet alleen historisch, maar ook strategisch van belang. De stad ligt op de route naar gebieden in het oosten van Syrië die nog in handen zijn van IS.

Laatste beelden van de oude stad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl