Pro-regeringsstrijders bij de burcht in Palmyra
NOS Nieuws

Syrië: herovering Palmyra harde klap voor IS

De herovering van Palmyra is het begin van de val van Islamitische Staat in Syrië, zegt de leiding van het Syrische leger. In een verklaring op de staatstelevisie sprak de legerleiding van een harde klap voor IS.

Palmyra is een strategisch belangrijke stad, omdat er belangrijke wegen samenkomen. "Het mes snijdt daarom aan twee kanten", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Niet alleen krijgt de regering er nu toegangswegen bij; IS is ze ook kwijtgeraakt."

Die toegangswegen leiden onder meer naar de steden Homs en Damascus in het westen. Door de herovering van Palmyra is het moeilijker voor IS om naar die steden te komen. De verwachting is dan ook dat de enclaves van IS in Homs en Damascus snel worden opgerold.

Niet alles is vernield in Palmyra

Deir ez-Zor

Waarschijnlijk trekt het regeringsleger nu verder in IS-gebied. Van Hoorn denkt dat de troepen naar de stad Deir ez-Zor zullen gaan. Die stad, zo'n 200 kilometer ten oosten van Palmyra, is voor een deel handen van de regering, maar wordt belegerd door IS.

De VN heeft de grootste moeite om noodhulp af te leveren in Deir ez-Zor. Als het leger een corridor kan creëren, kunnen er weer voedselpakketten worden afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl