Palmyra
NOS NieuwsAangepast

IS-strijders trekken opnieuw Palmyra binnen

IS-strijders zijn opnieuw Palmyra binnengetrokken, negen maanden nadat de terreurorganisatie de Syrische stad moest opgeven. Dat melden internationale media op basis van Syrische activisten. Eerder vanmiddag werd al duidelijk dat IS de stad tot op enkele kilometers was genaderd en belangrijke gasvelden had ingenomen.

IS zou het noordwesten van de stad in handen hebben. Ook wordt er gevochten in het centrum van de stad. Strijders zouden onder meer een opslagplaats voor militair materieel hebben veroverd, net als een ziekenhuis en belangrijke graansilo's.

Versterkingen

Het Syrische leger heeft bij de strijd bij Palmyra tussen de vijftig en honderd militairen verloren, meldden meerdere bronnen vanmiddag. Tijdens die gevechten stortte een Syrisch gevechtsvliegtuig neer. IS zegt dat zij het toestel uit de lucht heeft geschoten, maar of dat klopt is niet duidelijk.

Het Syrische leger heeft versterkingen naar Palmyra gestuurd. Het bevestigt dat de afgelopen dagen rond de stad zware gevechten zijn geleverd.

Cultuurschatten

Volgens een rebellengroep is het offensief in Centraal-Syrië bedoeld om de druk op de rebellen in Oost-Aleppo te verlichten. Het Syrische leger zou daardoor genoodzaakt zijn om troepen van Aleppo naar Palmyra over te brengen.

Het offensief bij Palmyra begon donderdag. IS werd daar in maart verjaagd, nadat de terreurgroep de stad bijna een jaar in handen had gehad. In de periode werden tal van cultuurschatten uit het antieke Palmyra vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl