Buiten het parlement demonstreerde een grote groep mensen tegen Park
NOS NieuwsAangepast

Parlement Zuid-Korea steunt afzettingsprocedure president

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft gestemd voor de afzetting van president Park. Zij ligt al weken onder vuur vanwege een corruptieschandaal.

Park legde haar lot vorige week in handen van het parlement. Ze zei toen bereid te zijn af te treden als de macht veilig wordt overgedragen.

Schorsing

Om de afzettingsprocedure in gang te zetten, was een tweederdemeerderheid nodig in het parlement. 234 van de 300 parlementsleden bleken de motie te steunen. Het Constitutioneel Hof moet nu bepalen of Park inderdaad uit haar functie wordt gezet.

Tot het hof uitspraak doet, is Park geschorst. Ze houdt haar titel, haar inkomen en mag blijven wonen in de ambtswoning, maar haar macht is ze voorlopig kwijt. Premier Hwang neemt het presidentschap waar.

Overleg

Als de procedure slaagt, is Park het eerste democratisch gekozen staatshoofd in Zuid-Korea dat wegens een schandaal voortijdig moet aftreden.

Na de stemming bood Park opnieuw haar excuses aan "voor haar nalatigheid". Ze zei dat ze de stappen van het parlement en de roep van de demonstranten serieus neemt. Park gaat zich voorbereiden op de hoorzitting bij het Consititutioneel Hof.

Vriendin

De zaak draait om een goede vriendin en vertrouweling van Park, Choi Soon-sil. Zij wordt ervan beschuldigd dat ze haar connecties heeft gebruikt om er beter van te worden.

Aanklagers zeggen dat Park een "aanzienlijke" rol heeft gespeeld in de affaire. Zo zou ze haar vriendin inzage hebben gegeven in staatszaken. Daarnaast zou de vriendin dankzij Park bedrijven hebben kunnen afpersen.

Demonstraties

De onthullingen leidden tot massale protesten in Zuid-Korea. De betogers roepen al weken om het aftreden van de president.

Park heeft de beschuldigingen tegengesproken, maar bood wel meerdere keren haar excuses aan voor haar aandeel in het schandaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl