Demonstratie in Seoul tegen president Park
NOS NieuwsAangepast

Parlement Zuid-Korea oneens over afzettingsprocedure

Het parlement van Zuid-Korea is verdeeld over de vraag wanneer de afzettingsmotie tegen president Park Geun-hye in stemming moet worden gebracht. Een oppositiepartij wil pas laten stemmen als vaststaat dat er steun is van een deel van de partij van president Park. Andere fracties wilden de motie nu al voorleggen aan het parlement.

Park legde haar lot deze week in handen van het parlement. Dinsdag zei ze dat het aan het parlement is om te beslissen wanneer en hoe ze zal aftreden.

De president is verwikkeld in een schandaal waarover sinds oktober steeds meer bekend wordt. Aanklagers beschuldigen haar ervan dat ze een vriendin inzage heeft verschaft in staatszaken. Dankzij de president kreeg de vrouw een grote invloed op staatszaken. Ook financieel had ze daar voordeel bij.

Kwijtschelding

Het aanbod van Park om af te treden wordt door sommige fracties gezien als een manier om tijd te winnen.

De oppositie heeft tegen de 30 stemmen uit de fractie van Park nodig voor de motie. Alleen dan haalt de afzettingsmotie het vereiste aantal stemmen. De grootste oppositiepartij zegt dat als de motie het niet haalt, dat kan worden uitgelegd als kwijtschelding van de schuld van Park.

Brandstichting

Park verscheen vandaag voor het eerst sinds oktober weer in het openbaar. Ze bezocht een markt in een stad in het zuidoosten van het land. Op de markt had een brand onlangs honderden winkels verwoest.

Ook in het zuiden van het land is een man gearresteerd op beschuldiging van brandstichting in het geboortehuis van voormalig president Park Chung-hee, de vader van de huidige president. Het gebouw is gedeeltelijk verwoest. Het motief van de dader is onbekend, maar er lijkt een verband met de massale protesten van de laatste tijd tegen Park.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl