Vrachtwagens rijden weer over de Merwedebrug NOS

De Merwedebrug is sinds 05.00 uur vanmorgen weer open voor vrijwel al het vrachtverkeer. Alleen de allerzwaarste vrachtwagens van meer dan 50 ton mogen de brug nog niet over.

Door haarscheurtjes in de draagconstructie was de brug in de A27 bijna twee maanden afgesloten voor het vrachtverkeer. Nu zijn de 24 belangrijkste verbindingen van de brug verstevigd.

Om ook de rest van de brug te repareren, wordt de weg nog vier nachten afgesloten voor het vrachtverkeer. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Na die werkzaamheden mogen ook de heel zware vrachtwagens er weer overheen rijden.

ANP

Miljoenen schade

De afsluiting heeft vervoerders naar schatting een half miljoen euro per dag gekost, waarmee de voorlopige schade op 33 miljoen euro uitkomt. Die kan nog oplopen want niet alleen transportbedrijven waren de dupe.

"Bedrijven die afhankelijk zijn van transportbedrijven hebben last van indirecte schade", zegt Raymond Mens van ondernemersorganisatie EVO. "De producten kwamen door de hinder van de brug te laat bij de klant en daardoor werd bijvoorbeeld de productie stilgelegd."

De definitieve schade is pas bekend als alle bedrijven hun claims hebben ingediend.

STER reclame