Een installateur van zonnepanelen aan het werk
NOS NieuwsAangepast

'Stap op natuurlijke momenten over op duurzame alternatieven'

Woon je in een rijtjeshuis uit de jaren 30? Met een oude cv-ketel en kook je op gas? Hoe moet je dan zorgen dat je voldoet aan de nieuwe plannen van minister Kamp, waarbij over dertig jaar alle huizen verwarmd worden met restwarmte en er gekookt wordt op elektriciteit?

"Dan moet je nu na gaan denken over alternatieven. Alternatieven van benzine, verwarming en gas", zeggen onderzoeker Benno Schepers van CE Delft en adviseur over duurzame ontwikkeling Frans de Haas. Zij geven tips over duurzame ontwikkeling aan verslaggever Henrik-Willem Hofs.

Kamps toekomstvisie; wat kunnen we ermee?

Moet je binnenkort het dak vervangen? Ga dan meteen isoleren en plaats een aantal zonnepanelen. Een nieuwe auto kopen? Misschien geen benzine-auto meer aangezien er een kans is dat over een paar jaar deze auto's minder waard worden als elektrische auto's het nieuwe straatbeeld vullen. Een nieuwe cv-ketel? Beter meteen even nadenken over een andere duurzame energiebron.

Verwarming/cv

Het is goed om eerst naar de isolatie van het huis te kijken. "Ga je schilderen? Isoleer dan meteen de voor- en achterkant van het huis", zegt De Haas. Daarna kan je in een oud huis bijvoorbeeld een warmtereservoir aanleggen dat via stroom van zonnepanelen wordt verwarmd. Er worden dan leidingen in het huis gelegd: door de muren, vloeren en het plafond.

Een andere verwarmingsoptie is de stadsverwarming, dat is restwarmte uit de industrie. Als dat niet voorhanden is, moeten huizen verwarmd worden door de eerdergenoemde elektriciteit of geothermie; het oppompen van warmte uit de aarde met behulp van buizen die honderden meters de grond in kunnen gaan.

Samen, niet alleen

De duurzame ontwikkelingen worden per wijk anders doorgevoerd. Zo zal in een wijk in de randstad vaker stadsverwarming met restwarmte gebruikt worden, en in een wijk in een dorp geothermie of warmte door elektriciteit.

Het is slim om samen, als wijk of woongroep, te investeren in duurzame ontwikkelingen, zeggen de experts. Het is vaak duurder om alleen deze aanpassingen te maken, terwijl er bijvoorbeeld ook collectief zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex geplaatst kunnen worden.

Auto

Grote kans dat je momenteel gewoon nog een benzine- of dieselauto hebt. In 2035 moeten alle nieuwe auto’s op elektriciteit of waterstof rijden, schrijft het kabinet. Benzine- en dieselauto's mogen dan niet meer worden verkocht.

"Een tip is om goed na te denken of je op dit moment wel wil investeren in een nieuwe benzine-auto", zegt Schepers. De grote automerken komen vanaf volgend jaar met een groot aantal nieuwe elektrische auto’s, die ook snel goedkoper worden.

Hoe dan ook, De Haas en Schepers adviseren om nu na te gaan denken over de alternatieven. "Je moet er nu al mee bezig zijn. Je hoeft niet meteen alles te veranderen, maar als je nu begint, kan je langzaam verschillende dingen aanpassen. Begin er morgen nog mee", zegt De Haas. "In het verleden waren er alleen mensen mee bezig die er bezig mee wilden zijn, nu moet iedereen erover nadenken", zegt Schepers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl