Zzp'ers aan het werk in een cafe
NOS NieuwsAangepast

'Gebruik ondernemerscheck voor zzp'ers'

Ondernemers en accountants willen dat de ondernemerscheck op de site van de Belastingdienst kan worden gebruikt om te bepalen of iemand ondernemer is. Sinds de invoering van de wet DBA is er volgens enkele belangenorganisaties te veel verwarring over het ondernemerschap, vooral onder zelfstandigen zonder personeel.

"De ondernemerscheck is een simpele en snelle oplossing voor de problemen die zijn ontstaan door de invoering van de Wet DBA", schrijven Zelfstandigen Bouw, MKB Belangen, ZZP Nederland en de brancheorganisatie van accountants NOAB in een oproep aan staatssecretaris Wiebes.

De ondernemerscheck is een online vragenlijst die nu nog vrijblijvend is. Ondernemers kunnen de lijst invullen om te testen of ze belastingtechnisch ook echt als ondernemer gezien worden. De vragen gaan onder meer over het aantal opdrachtgevers en doorbetaling bij ziekte.

Schijndienstverband

De wet DBA is dit jaar ingevoerd om beter onderscheid te kunnen maken tussen echte zelfstandigen en mensen in een verkapt dienstverband. Volgens de organisaties heeft de wet een tegenovergesteld effect gehad. "Ondernemers zijn in grote onzekerheid gestort", schrijven ze in hun oproep. "Daardoor durven bedrijven geen zzp’ers meer in te huren. Naar verwachting zullen begin volgend jaar 100.000 zzp’ers zonder opdrachten zitten als gevolg van de nieuwe wetgeving."

De handhaving op de wet is vanwege een aantal problemen opgeschort tot 2018. De belangenorganisaties willen dat de ondernemerscheck totdat de problemen opgelost zijn dient als leidraad om te bepalen of gemaakte werkafspraken geoorloofd zijn. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zouden dan de ingevulde vragenlijst als wettelijk bewijs kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze te goeder trouw hebben gehandeld, zodat ze geen risico lopen op een boete van de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl