Een modelovereenkomst voor zelfstandigen in de bouw
NOS NieuwsAangepast

Kabinet stelt nieuwe wet voor zzp'ers uit tot 2018

De werking van de wetgeving voor zzp'ers, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), wordt uitgesteld tot in elk geval 2018. Het kabinet reageert hiermee op de toenemende onrust over de nieuwe wet, en signalen van zzp'ers dat zij geen opdrachten meer krijgen door alle onduidelijkheid.

"Het gaat toch om werk, inkomen, bestaanszekerheid. Dat kunnen we ondernemers niet aandoen", zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën over de zzp'ers, waarvan er bijna 1 miljoen zijn. Het kabinet vindt het op zich goed dat opdrachtgevers minder vaak zaken doen met schijnzelfstandigen. "Maar soms worden ook echte ondernemers niet ingehuurd, en dat is niet goed."

Geen boetes

Wiebes zegt dat het komende jaar, of langer als dat nodig is, de knelpunten van de wet worden opgelost. Intussen wordt de handhaving van de wet uitgesteld en dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt.

"Met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen", zegt Wiebes. Dat zijn zzp'ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en er dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer inmiddels van het besluit op de hoogte gesteld. Ook daar zijn veel twijfels ontstaan over de juiste uitwerking van de wet. Premier Rutte: "De wet heeft een doel, en dat is schijnzelfstandigheid eruit filteren. Maar we willen proberen de onduidelijkheid weg te nemen."

Minister Asscher van Sociale Zaken: "Waar het ons om ging is het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Daar is iedereen het mee eens. Maar het is niet onze bedoeling om ondernemers te beknotten." Volgens Asscher komt het vaker voor dat een kabinet bij bepaalde wetgeving moet "bijsturen".

Media- en cultuursector

Asscher gaat overleggen met sectoren waar veel losse zelfstandigen werken, zoals de omroep en de kunst- en cultuursector, om daarvoor aparte regelingen te treffen. Daar willen opdrachtgevers mensen op zich wel in dienst nemen in plaats van inhuren, maar niet met vaste contracten en de langdurige verplichtingen die nu gelden.

Vandaag werden ook nieuwe cijfers bekend van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Na een jarenlange toename blijft het aantal zzp'ers nu ongeveer gelijk. Uit eerder onderzoek van het kabinet bleek dat in Nederland de toename van het aantal zzp'ers de afgelopen jaren veel groter is geweest dan in andere EU-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl