Reuters
NOS NieuwsAangepast

Aanklager tribunaal eist levenslang tegen Mladic wegens genocide

De openbare aanklager van het Joegoslavië-tribunaal heeft tegen Ratko Mladic levenslang geëist. De vroegere leider van het Bosnisch-Servische leger staat terecht voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij die misdaden heeft gepleegd tussen mei 1992 en eind 1995, tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

Belediging

Volgens aanklager McCloskey zou het een belediging van de slachtoffers en hun nabestaanden zijn als een lagere straf zou worden geëist. "Mladic verdient daarom de zwaarst mogelijke straf en dat is levenslang."

McCloskey probeerde in de rechtszaal te omschrijven hoe ernstig het leed is voor de slachtoffers van de genocide.

'Ik kan nog niet het begin omschrijven van de lijdensweg'

Volgens de aanklager had Mladic maar één doel: het etnisch zuiveren van grote delen van Bosnië. In de praktijk kwam dat neer op het deporteren en uitroeien van moslims, zodat er een "etnisch pure" staat zou ontstaan, uitsluitend bewoond door Serviërs. Als voorbeeld wordt de moslimenclave Srebrenica genoemd.

De verdediging van Mladic komt de komende dagen aan het woord. Zijn advocaten vinden dat vooral het Westen van hem een zondebok heeft gemaakt. Ze vinden bovendien dat het tribunaal bevooroordeeld is.

November 2017

De moslimenclave Srebrenica werd in de zomer van 1995 ingenomen door troepen van Mladic. Vrouwen en kinderen werden gedeporteerd. De mannen en jongens vanaf 12 jaar werden vermoord. Dat waren er meer dan 8000. Maar ook elders vonden zuiveringen plaats waarbij mensen werden omgebracht.

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag bepaalt in november volgend jaar welke straf Mladic krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl