NOS NieuwsAangepast

Schietende politieagent Heerlen gaat alsnog vrijuit

Een agent die in Heerlen op een verdachte auto schoot en de bijrijder zwaar verwondde, hoeft niet de cel in. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt in hoger beroep dat de politieman weliswaar een risico nam, maar dat dat onder de gegeven omstandigheden niet strafbaar was.

De agent handelde uit noodweer en is daarom ontslagen van rechtsvervolging. Op de publieke tribune zaten veel collega's van de man. Zij reageerden blij en opgelucht op de uitspraak.

In 2015 kreeg de 30-jarige Limburgse agent nog twee jaar cel. Die uitspraak van de rechtbank gaf veel tumult binnen de politie. Toenmalig korpschef Bouman reageerde vol ongeloof en duizenden collega's ondertekenden een petitie om hun collega te steunen.

Ramkraker

De politieman was lid van een arrestatieteam dat op de parkeerplaats bij een coffeeshop een man wilde aanhouden, die verdacht werd van een aantal ramkraken. De verdachte ging er met de auto vandoor en de agent schoot van dichtbij door de ruit van het bijrijdersportier.

De bijrijder raakte zwaargewond. Volgens de agent handelde hij uit noodweer, omdat de verdachte zou zijn ingereden op andere leden van het arrestatieteam.

Proportioneel of niet

Het OM besloot de agent niet te vervolgen, maar de gewonde bijrijder dwong dat via de rechter toch af. De rechtbank zei in 2015 dat de politieman buitenproportioneel en ondoordacht had gehandeld. Het gerechtshof in Den Bosch is het daar niet mee eens.

In de motivatie zegt het gerechtshof dat de politieman willens en wetens een risico heeft genomen dat hij de bijrijder zou raken. Volgens het hof is het de vraag of dat onder de gegeven omstandigheden strafbaar was. Het gerechtshof vindt van niet, omdat de situatie bedreigend genoeg was.

'Opgelucht'

Albert Springer van de Nederlandse Politiebond reageert opgelucht. "Ik was gisteravond nog op een ledenbijeenkomst in Limburg, daar was veel bezorgdheid over de uitspraak. Veel mensen kennen deze collega. Ze zullen opgelucht zijn voor hem, maar ook voor zichzelf."

"Het heersende gevoel na de veroordeling door de rechtbank was: zo ga je van huis, zo sta je voor de rechter. Terwijl je alleen maar je werk zo goed mogelijk probeert te doen. Goed dus dat volgens het hof wel degelijk sprake is geweest van noodweer, al blijft het natuurlijk triest dat er geschoten moest worden."

Advocaat Tonckens van de bijrijder is teleurgesteld. "Wij hadden niet gevraagd om de agent in de gevangenis te stoppen, wel om paal en perk te stellen aan het grijpen naar geweld", zegt hij. "Mijn cliënt zegt dat hij bijna is doodgeschoten en dat het hof dat kennelijk oké vindt. Het doel heiligt blijkbaar alle middelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl