Een lid van een arrestatieteam
NOS Nieuws

Twee jaar cel voor schietende agent Heerlen

Een politieagent uit Limburg is veroordeeld tot twee jaar cel. Hij schoot in 2013 als lid van een arrestatieteam op een automobilist die in Heerlen op de vlucht sloeg. Het Openbaar Ministerie had vrijspraak geëist, maar de rechtbank acht hem schuldig aan poging tot doodslag.

Het incident was in augustus 2013. Het arrestatieteam wilde op de parkeerplaats bij een coffeeshop een man aanhouden die werd verdacht van een aantal ramkraken, maar die ging ervandoor. Daarop schoot een van de politiemensen van dichtbij door de ruit van het bijrijdersportier.

Bijna dood

Niet de verdachte werd getroffen, maar de bijrijder. De kogel doorboorde zijn borstkas en in het ziekenhuis constateerde de behandelend arts dat hij dood was geweest als de kogel een centimeter meer naar rechts was afgevuurd.

De agent zegt dat hij handelde uit noodweer omdat de man zou zijn ingereden op zijn collega's. Het Openbaar Ministerie was het daarmee eens. Maar volgens de rechtbank was van noodweer geen sprake. De auto reed relatief langzaam en bovendien stond geen van de agenten in de rijrichting.

Risico

Volgens de rechtbank heeft de agent buitenproportioneel en ondoordacht gehandeld. Hij gebruikte zijn dienstwapen zonder noodzaak en aanvaardde het risico dat zijn kogel de bijrijder kon doden, zegt de rechtbank.

Na het incident in 2013 besloot het OM aanvankelijk om de agent niet te vervolgen. De gewonde bijrijder dwong vervolgens echter vervolging af bij het gerechtshof.

Hoger beroep

De veroordeelde agent gaat in hoger beroep tegen het vonnis. "Hij heeft naar eer en geweten gehandeld", zegt zijn advocaat Rino Jonkers. "Mijn cliënt is enorm aangedaan."

Jonkers noemt de veroordeling onbegrijpelijk. Hij wijst erop dat ook de officier van justitie vindt dat er sprake was van noodweer. "Ook de collega's van de agent vonden de situatie bedreigend; zij hadden niet voor niets ook hun wapen getrokken."

Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl