Jan Dijkgraaf, de lijsttrekker van GeenPeil bij de presentatie van de plannen voor de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

GeenPeiler Jan Dijkgraaf solliciteerde eerst bij 50Plus

De lijsttrekker van GeenPeil, Jan Dijkgraaf, heeft eind oktober gesolliciteerd als Kamerlid voor 50Plus. Partijvoorzitter Jan Nagel verklaart tegenover de NOS hier openheid over te willen geven, gezien de presentatie die Dijkgraaf gisteren gaf. "Als je openheid wil, dan moet het helder zijn wat je hebt gedaan", zegt hij. Hij vindt Dijkgraaf opportunistisch.

"Dijkgraaf heeft plechtig verklaard dat hij het programma van 50Plus steunt", zegt Nagel. "Hij stelde als voorwaarde dat hij minimaal op plaats 6 moest komen. Maar wij hadden betere kandidaten." Nagel zegt dat Dijkgraaf op 3 november werd afgewezen.

In zijn sollicitatiebrief, die de NOS heeft ingezien, schrijft Dijkgraaf dat hij als Tweede Kamerlid namens 50Plus wil "zorgen dat Nederland een mooier land wordt". Verder zegt hij een generalist te zijn, met interesse voor onder meer "werk/inkomen, zorg, verkeer/infrastructuur, justitie, onderwijs, Europa/EU".

Mogelijkheden aftasten

In een reactie zegt Jan Dijkgraaf dat hij de mogelijkheden bij 50Plus wilde aftasten. Toen hij hoorde dat GeenPeil de Tweede Kamer in wilde, koos hij daarvoor. "Voor mij werd dat op 5 november pas bekend. Als er tussendoor iets langskomt dat beter bij me past, dan switch ik. Ik vind dat niet zo raar." Hij zegt dat hij niet is afgewezen door 50Plus.

Bart Nijman, de initiatiefnemer van GeenPeil, bevestigt dat hij Dijkgraaf pas op 5 november vroeg om lijsttrekker te worden en dat die hem toen informeerde over de sollicitatie bij 50Plus. Nijman heeft er geen problemen mee. "Jan is van begin af aan open geweest over de sollicitatie. Hij is niet van partijprogramma veranderd want wij zijn een partij zonder programma."

Volgens Nijman zei Dijkgraaf toen hij moest kiezen tussen de twee partijen: "Dan weet ik wel wie ik annuleer."

Vuilnisbak

Als een van de redenen dat 50Plus niet met Dijkgraaf in zee wilde, noemt Nagel een voorbeeld uit het journalistieke verleden van Dijkgraaf. Die was als hoofdredacteur van het blad Binnenhof verantwoordelijk voor het leeghalen van de vuilnisbak van D66-leider Pechtold, om zo achter privé-informatie te komen.

Het blad schreef er vier pagina's over, tot verontwaardiging van Pechtold. Dijkgraaf zei dat die dan maar naar de rechter moest stappen. Nagel: "Dat is niet helemaal de stijl van 50Plus." Overigens stemde 50Plus voor het associatieverdrag met Oekraïne, maar steunde de partij ook het referendum van GeenPeil.

Gisteren presenteerde Dijkgraaf zich als lijsttrekker van GeenPeil. In zijn speech beschuldigde hij "beroepspolitici" van het doen van loze verkiezingsbeloften en vuile spelletjes in achterkamertjes. Ook noemde hij de politiek een totaal verziekt systeem. "Beroepspolitici wheelen en dealen om hun kwakkelkabinet van voldoende steun te voorzien in de Eerste en Tweede Kamer", zei hij verder.

Jan Dijkgraaf van GeenPeil solliciteerde eerst bij 50Plus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl