Presentatie Jan Dijkgraaf als lijsttrekker GeenPeil
NOS NieuwsAangepast

Kamerleden GeenPeil worden levende stemkastjes

Als de nieuwe partij GeenPeil bij de komende verkiezingen in de Tweede Kamer komt, zullen de Kamerleden fungeren als 'levende stemkastjes'. Bij de introductie van de partij, in Amersfoort, werd bewust geen verkiezingsprogramma gepresenteerd. Uitgelegd werd dat leden elke week via internet hun mening kunnen geven over wetsvoorstellen. De Kamerleden zullen altijd stemmen wat er uit die 'mini-referenda' komt.

Lijsttrekker Jan Dijkgraaf, tot vanmorgen columnist van Metro, wil naar eigen zeggen de politiek heroveren op de beroepspolitici. Die draaien en glibberen volgens hem alleen maar en vergroten de kloof met de burger. Zelf stemde hij jarenlang VVD, maar is teleurgesteld in die partij en premier Rutte.

Geen splinterpartijtje

GeenPeil zal in de Kamer nooit coalities vormen met andere fracties, zei Dijkgraaf. Wel zullen de Kamerleden schriftelijke vragen stellen om het kabinet te controleren.

Om zo open mogelijk te zijn zal er continu een webcam hangen in de eventuele fractiekamer. Ieder bonnetje van de volksvertegenwoordigers zal op het internet komen.

Dijkgraaf weet zeker dat GeenPeil geen splinterpartijtje zal worden. Hij wees erop dat het zogeheten Leger des Peils er ook in is geslaagd voldoende handtekeningen bijeen te krijgen voor het Oekraïnereferendum. "We hebben bewezen dat we iedereen kunnen verslaan."

GeenPeil wil democratie redden

Frustratie over de politieke nasleep van dat referendum is leidend geweest bij het oprichten van de partij, maakte initiatiefnemer Bart Nijman duidelijk. De uitslag was een duidelijk 'nee' tegen het associatieverdrag, maar premier Rutte heeft acht maanden later nog steeds geen besluit genomen.

Hoe GeenPeil de wekelijkse mini-referenda via internet gaat organiseren, is nog niet helemaal duidelijk. Deskundigen vragen zich af of dat wel veilig kan. Mensen die vanmiddag de partijpresentatie via een live-stream wilden volgen, klaagden over de gebrekkige verbinding.

Hoe veilig is het idee van GeenPeil?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl