Politie bij de Comet Ping Pong
NOS NieuwsAangepast

Nepnieuws leidt tot schietpartij in restaurant VS

Een nepnieuwsbericht op internet was aanleiding voor een schietpartij bij een restaurant in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Een 28-jarige man uit North Carolina wilde zelf onderzoeken wat er waar was van de wilde verhalen over pizzeria Comet Ping Pong.

De man kwam het restaurant rond 15.00 uur binnen, toen er veel gezinnen zaten te eten. Hij richtte een geweer op een werknemer, die weg kon duiken. De man schoot daarna op de vloer.

De politie kon de dader snel overmeesteren. Hij had twee vuurwapens bij zich en nog een derde in zijn auto. Er raakte niemand gewond.

Pizzagate

Bij zijn verhoor zei de man, die bijna 600 kilometer had gereisd, dat berichten op internet aanleiding waren voor zijn bezoek. Volgens die nepberichten runde Hillary Clinton een kinderseksnetwerk vanuit het restaurant. Het verhaal kwam bekend te staan onder de naam Pizzagate en werd een voorbeeld van de uitwassen van nepnieuws.

Getuigen melden aan The Washington Post dat de man op zoek was naar tunnels onder het restaurant, waar het misbruik zou plaatsvinden. De politie benadrukt dat er geen enkel bewijs is voor de bizarre claims. Desalniettemin heeft de eigenaar van de zaak doodsbedreigingen ontvangen.

Tegenmaatregelen

Nepnieuws werd veelvuldig gedeeld bij de afgelopen verkiezingen. Onzinberichten zijn voor de schrijvers een makkelijke manier om aan reclamegeld te komen.

Socialemediabedrijven hebben recentelijk afgesproken paal en perk te stellen aan dit soort berichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl