Facebook en Google zetten eerste stap in tegengaan nep-nieuws

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook en Google draaien de geldkraan dicht naar websites die nepnieuws publiceren. Eerder deze maand werd duidelijk dat tieners in Macedonië aan nepnieuws duizenden euro’s verdienen. Hoe Facebook en Google het aangescherpte beleid gaan handhaven is onduidelijk.

De twee bedrijven staan bekend als respectievelijk een sociaal platform en een zoekmachine, maar het zijn vooral reclamebedrijven. Op Facebook en Google zelf zie je uiteraard advertenties, maar ze hebben ook veel afspraken met andere sites, zoals bijvoorbeeld een modeblog, om ook daar hun advertenties te tonen.

Die website deelt de inkomsten met Google of Facebook. Voor sites met veel bezoekers kan dat al snel een lucratieve zaak zijn. Dat is dus ook het geval bij sites die nepnieuws publiceren.

Meer nodig

Dat de twee bedrijven websites met nepnieuws geen toegang meer bieden is een eerste stap, maar er is meer nodig. Het betekent namelijk niet dat in Googles zoekresultaten of in Facebooks nieuwsoverzicht geen nepnieuws meer te vinden is.

Vooral op Facebook is veel nieuws te vinden dat compleet of grotendeels onwaar is. Uit onderzoek van BuzzFeed News blijkt dat er zowel links als rechts politiek georiënteerde websites zijn die nepnieuws verspreiden.

Het gaat om Facebookpagina’s met miljoenen volgers. Bij de linkse pagina’s zou 20 procent van de berichten niet kloppen, bij de rechtse pagina’s bijna 40 procent.

Google heeft te maken met een ander probleem. Bij het zoeken op de woorden Final Vote Count 2016 of Final Election Count staat een website bovenaan die claimt dat Donald Trump ook de popular vote heeft gewonnen.

Dat zou betekenen dat hij de meeste stemmen heeft binnengesleept. Het tellen van de stemmen is nog altijd bezig en Hillary Clinton staat ruim voor bij de popular vote. Het artikel klopt dus niet, maar is wel een van de eerste dingen die gebruikers zien bij het zoeken.

Zuckerberg

Sinds de overwinning van Trump is er discussie ontstaan over de invloed die Facebook heeft gehad op de verkiezingsuitslag. Het platform is voor veel Amerikanen een van de belangrijkste nieuwsbronnen.

Facebook-topman Mark Zuckerberg deed die suggestie al snel af als "een geschift idee". Volgens hem heeft zijn netwerk niet meer invloed dan andere platformen.

Taskforce

Daar lijken sommige werknemers van Facebook anders over te denken. The New York Times meldde dit weekend dat er onder medewerkers discussie is over de vraag wat hun invloed precies was en in hoeverre zij verantwoordelijkheid dragen voor de uitslag.

Volgens BuzzFeed News hebben enkele medewerkers inmiddels een onofficiële taskforce in het leven geroepen om hierover na te denken. Het lijkt er vooralsnog op dat dit buiten Zuckerbergs medeweten om is gedaan.

"Het is geen raar idee", zegt een van de leden tegen de nieuwssite, refererend naar Zuckerbergs eerste reactie. "Wat raar is, is dat Mark Zuckerberg dit zo afwijst terwijl hij net zo goed als wij weet dat er veel nepnieuws op Facebook was tijdens de campagnes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl