NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: afscheid van voetballers en een adventskalender met criminelen

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

In de Braziliaanse stad Chapecó worden de voetballers herdacht die eerder deze week omkomen bij een vliegtuigcrash in Colombia. Twee vliegtuigen brengen de lichamen van de spelers van Chapecoense terug. Een militaire erewacht staat de kisten in de stromende regen op te wachten.

Daarna is er een afscheidsplechtigheid in het stadion van de club. Daar zijn zo'n 20.000 mensen, onder wie nabestaanden. Buiten staan nog eens 80.000 belangstellenden.

Chapecoense wordt door de Conmebol, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana. De ploeg was - toen de ramp zich voltrok - op weg naar de finale van de Copa Sudamericana in Colombia. Tegenstander Atlético Nacional had een verzoek ingediend om de beker aan Chapecoense te schenken.

Omgekomen voetballers Chapecoense in eigen stadion herdacht

Alexander Van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat gesteund door de Groenen, wint de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. Kort na het bekendmaken van de eerste prognoses geeft zijn tegenstander, FPÖ-kandidaat Norbert Hofer, zijn nederlaag toe.

Het zijn de eerste verkiezingen in Europa sinds de overwinning van Donald Trump in Amerika. Ze worden daarom gezien als een indicatie van de populariteit van rechts-populisme in Europa.

Rechts-populisten Oostenrijk verliezen van Groenen

Bij een brand in de Amerikaanse stad Oakland in Californië komen zeker 24 mensen om het leven. De brand breekt uit in een pakhuis dat is omgebouwd tot wooncomplex voor kunstenaars. Daar is op dat moment een dancefeest met tussen de 75 en 100 aanwezigen aan de gang.

De politie houdt er rekening mee dat het dodental kan oplopen tot veertig. Zeker 25 mensen zijn als vermist opgegeven.

Brandweer vreest voor meer doden bij brand in Oakland

Ex-douanier Gerrit G., die betrokken geweest zou zijn bij de smokkel van drugs, wordt aangehouden. Uit geheime opnames is gebleken dat hij tijdens zijn proces gewoon doorging met zijn illegale praktijken.

In de opnames geeft G. een andere crimineel volop smokkeltips. Ook is hij bereid, zo vertelt hij, om in ruil voor geld te helpen bij de invoer van drugs in de Rotterdamse haven.

Gerrit G. kwam een jaar geleden op vrije voeten, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Inmiddels is zij overleden, maar G. is nog altijd vrij. Dinsdag werd tegen Gerrit G. 16 jaar cel geëist.

Ex-douanier Gerrit G. geeft nog steeds smokkeltips

De urn met daarin de as van Fidel Castro wordt bijgezet op de begraafplaats in Santiago, in het oosten van Cuba. Dat gebeurt tijdens een eenvoudige ceremonie waarbij 21 saluutschoten worden afgevuurd en het Cubaanse volkslied wordt gezongen. Daarmee komt er een einde aan een periode van negen dagen rouw in het land.

De afgelopen week trok de rouwstoet met de as van de oud-president over het eiland van de hoofdstad Havanna naar Santiago. Langs de route stonden duizenden Cubanen die Fidel Castro een laatste groet brachten.

As van Fidel naar begraafplaats gebracht

Drie inwoners van Oost-Aleppo, Wissam, Mohamad en Modar, vertellen over hun leven in de Syrische stad. Van hun verhalen en indrukwekkende beelden is een overzicht gemaakt.

Klik hieronder op de NOS special 'Inside Aleppo'. Om alle beelden in de special te zien, moet je door het verhaal scrollen:

De Europese politieorganisatie Europol zet een bijzondere adventskalender op internet. Elke dag tot Kerstmis wordt de meestgezochte crimineel uit een van de aangesloten landen bekendgemaakt, elke dag uit een ander land. Wie de meestgezochte crimineel van Nederland is, wordt 16 december duidelijk. Dan gaat het Nederlandse luikje van de kalender open.

De adventskalender van Europol

De komende week...

Maandag is het 5 december, dus Sinterklaas.

Weggebruikers krijgen vanaf maandag te maken met overlast door het verleggen van de A9 bij Badhoevedorp. Tot en met 16 december wordt verkeer uit de richting Haarlem vanaf het knooppunt Raasdorp over een tijdelijke lus geleid.

Op deze dag licht GeenPeil de plannen toe voor het oprichten van een politieke partij.

Op maandag worden de uitslagen bekend van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk én van het referendum over politieke hervormingen in Italië.

Op woensdag begint de aanleg van het Nationaal Monument voor de MH17-ramp: nabij Schiphol worden 298 bomen geplant.

In het proces tegen PVV-leider Wilders wordt vrijdag uitspraak gedaan. Er is een geldboete van 5000 euro tegen hem geëist voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn 'minder, minder'-Marokkanen-oproep.

De Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem gaat op vrijdag om 05.00 uur weer open voor zwaar verkeer.

Op vrijdag wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt van de PvdA. Asscher of Samsom?

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl