NOS SportAangepast

Wie wordt Sportman van het Jaar?

Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Tom Dumoulin, Sven Kramer en Max Verstappen zijn genomineerd voor de eretitel Sportman van het Jaar. Woensdag 21 december wordt bij het Sportgala in de RAI bekend naar wie de Jaap Eden-trofee gaat.

Nominaties Sportman van het Jaar

Sven Kramer

Behoorde vorig schaatsseizoen weer tot de buitencategorie: hij won voor de achtste keer de WK en EK allround. De Fries greep ook de 'dubbel’ bij de WK afstanden met goud op de 5.000 en 10.000 meter. En hij blijft hongerig, want ook dit seizoen steekt Kramer in blakende vorm en blijkt ook zijn 1.500 meter ineens weer van topniveau. Kramer werd eerder in 2007 Sportman van het Jaar.

Tom Dumoulin

Reed dit jaar het peloton aan gort in de koninginnenrit van de Tour, waarin hij later ook de langste individuele tijdrit op zijn naam bracht. De Limburger etaleerde dit voorjaar al zijn vorm in de Giro toen hij de eerste etappe won en zes dagen de leiderstrui droeg. Een val in de Tour verstoorde zijn olympische voorbereiding. Desondanks snelde hij in Rio de Janeiro naar zilver op de tijdrit.

Dorian van Rijsselberghe

Prolongeerde in Rio op indrukwekkende wijze zijn olympische titel in de RS:X-klasse. De windsurfer uit Texel was meedogenloos voor zijn concurrenten, want nog vóór de afsluitende medal race was het goud al binnen. Voltooit hij z’n trilogie over vier jaar in Tokio? In februari neemt de 28-jarige Van Rijsselberghe een besluit over zijn toekomst.

Ferry Weertman

Het olympisch zwemtoernooi verliep teleurstellend voor Nederland. De gouden openwatermedaille van Weertman vormde een mooie uitzondering daarop. Zijn titel was gedenkwaardig. Na een bloedstollende eindsprint leek hij het goud aan de Griek Spiros Gianniotis te moeten laten. Maar het Oranjefeest kon alsnog losbarsten: nadere bestudering van de televisiebeelden leerde dat Weertman toch als eerste had aangetikt.

Max Verstappen

Als iemand dit jaar voor opschudding in de Formule 1 heeft gezorgd, dan is het Verstappen wel. De pas 19-jarige coureur oogstte bewondering met zijn gedurfde racestijl, fraaie inhaalmanoeuvres en assertieve houding op en naast het circuit. Maar bovenal werd Verstappen in mei de eerste Nederlander die een grand prix won. Bovendien was hij de jongste winnaar ooit. Het Wilhelmus klonk in Barcelona.

Hoe zijn de nominaties voor het Sportgala tot stand gekomen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl