Wie wordt ploeg, coach en paralympiër van het Jaar?
De handbalvrouwen, beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en roeisters Maaike Head en Ilse Paulis zijn genomineerd voor Sportploeg van het Jaar en Giovanni Guidetti, Vincent Wevers en Marcel Wouda als Coach van het Jaar. Ook de genomineerden onder de paralympiërs zijn bekend.
Op woensdag 21 december in de Amsterdamse RAI wordt tijdens het Sportgala bekend wie een Jaap Eden-trofee in ontvangst mag nemen.
Handbalvrouwen
Opeens waren ze daar. Bij de WK in Denemarken presteerden de handbalsters wat niemand voor mogelijk had gehouden: een finaleplaats. Het mondiale zilver kwam net te laat voor een nominatie voor het Sportgala 2015, maar is niet vergeten. Bovendien deed Oranje in Rio de Nederlandse harten opnieuw sneller kloppen. Nederland is in een jaar tijd gaan houden van handbal. Daar doet de uiteindelijke vierde plaats bij de Spelen niets aan af.
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
De beachvolleyballers werden al eens Sportploeg van het Jaar. In 2013, het jaar waarin ze onverwacht de wereldtitel grepen. In het olympische jaar 2016 was de concurrentie groter, maar toch heeft Brouwer/Meeuwsen zich opnieuw opgewerkt tot een van de drie genomineerden. Met dank aan de bronzen plak op de Olympische Spelen aan de Copacabana, het walhalla van het beachvolleybal.
Maaike Head en Ilse Paulis
Wie vorig jaar had gezegd dat de roeisters de gouden medaille zouden winnen in de lichte dubbeltwee bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zou voor gek zijn verklaard. Sinds de veertiende plaats op de WK is er veel veranderd. In 2016 stond geen maat op Head en Paulis: ze wonnen alles wat er te winnen viel, inclusief de olympische finale.
Giovanni Guidetti
Krijgen we voor het eerst sinds honkbalcoach Bryan Farley een buitenlander als Coach van het Jaar? Met volleybalcoach Guidetti zou dat zomaar kunnen. De energieke Italiaan bracht de talentvolle Nederlandse volleybalsters van de Europese middenmoot naar de wereldtop. Een medaille bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro leek onmogelijk, maar de lange vrouwen vochten zich tot in de halve finales.
Vincent Wevers
Deze turncoach werd ooit verjaagd uit zijn eigen zaal in Twente - zoals hij het zelf noemde - maar gaf niet op. Via een omweg volgde in Rio de beloning: voor het eerst haalde Nederlandse turnsters de finale in de landenwedstrijd, waarin de ploeg als zevende eindigde. Maar voor het hoogtepunt zorgde natuurlijk dochterlief Sanne. Haar olympische titel op balk was het eerste turngoud voor een Nederlandse ooit.
Marcel Wouda
Waar de Nederlandse zwemmers een voor een kopje onder gingen in het olympische bad van Rio, was Oranje oppermachtig in het open water. Voor coach Wouda betekende het goud van Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman al zijn derde olympische titel als coach in het open water. Cijfers die voor zich spreken. Geen wonder dat Wouda na de Spelen is teruggehaald als hoofdcoach van het Nederlandse topzwemmen.
De juryleden en de aanwezige sporters krijgen een zware kluif aan de keuze voor de paralympische sporter van het jaar. Liefst veertien namen prijken op de lijst met genomineerden, alle veertien winnaar van goud bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.
‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn (2x goud) is de bekendste, maar wat te denken van wielrenster Alyda Norbruis (2x goud, 1x brons), tafeltennisster Kelly van Zon (derde goud op rij), rolstoeltennisster Jiske Griffioen (2x goud) en zwemster Liesette Bruinsma (2x goud, 1x zilver, 2x brons).
En dan is er nog het prachtige verhaal van wielrenner Daniel Abraham Gebru, die zich na een knotsgekke slotfase opeens olympisch kampioen mocht noemen. In achtervolging op de twee koplopers leek brons het maximaal haalbare, tot ze allebei vlak voor de finish vielen. Abraham profiteerde en fietste tot zijn eigen verbazing naar het goud.
De andere genomineerden zijn Tristan Bangma/Teun Mulder, Marc Evers, Aniek van Koot, Lisa Kruger, Jetze Plat, Vincent ter Schure/Timo Fransen, Sanne Voets en Kenny van Weeghel. Kortom, genoeg om uit te kiezen.