Anna van der Breggen, Sharon van Rouwendaal, Marit Bouwmeester, Elis Ligtlee, Sanne Wevers en Dafne Schippers zijn genomineerd voor de eretitel Sportvrouw van het Jaar. Woensdag 21 december wordt bij het Sportgala in de RAI bekend naar wie de Jaap Eden-trofee gaat.

Nominaties Sportvrouw van het Jaar

Sanne Wevers

Nooit eerder won een Nederlandse turnster een individuele medaille op de Olympische Spelen, maar in Rio de Janeiro werd geschiedenis geschreven. Wevers bracht heel Nederland in vervoering met haar gouden oefening op balk. "Fenomenaal, historisch en ongekend", klonk het emotionele televisiecommentaar van Hans van Zetten.

Marit Bouwmeester

Na het olympisch zilver in Londen telde voor de Laser Radial-zeilster alleen het goud in Rio de Janeiro. Het werd voor de Friezin een gedenkwaardig toernooi. Bouwmeester dreigde in de medal race de olympische titel te verspelen, maar in de slotfase greep ze alsnog de felbegeerde medaille. Het betekende voor Nederland de eerste gouden medaille in een zeilboot sinds de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Sharon van Rouwendaal

Haar Franse bijnaam zegt alles: 'cannibale des bassins'. Van Rouwendaal woonde vroeger al lange tijd met haar ouders in Frankrijk en raakte daar gewend aan het maken van veel kilometers. Daardoor is ze bestand tegen de Spartaanse trainingen van de eigenzinnige coach Philippe Lucas. Dat betaalde zich in het olympische open water uit: Van Rouwendaal won met overmacht de gouden medaille.

Elis Ligtlee

De baanwielrenster ontpopte zich als een van de grootste Nederlandse verrassingen op de Olympische Spelen. Ze overleefde op het keirin-toernooi ternauwernood de halve finales, om vervolgens in de finale met een enorme krachtsexplosie naar het goud te sprinten. Een stunt van jewelste.

Anna van der Breggen

Verkeerde in een achtbaan van emoties toen ze als eerste de finish passeerde in de olympische wegwedstrijd. Een prachtige gouden medaille met een nasmaak, omdat landgenote Annemiek van Vleuten kort daarvoor in leidende positie hard ten val was gekomen. Van der Breggen greep later ook brons in de tijdrit. Zoals een ware kampioene betaamd, was ze daar niet helemaal tevreden mee.

Dafne Schippers

Sportminnend Nederland keek uit naar haar olympische prestaties. Een acute liesblessure gooide in Rio echter roet in het eten, met als resultaat een tegenvallende vijfde plaats op de 100 meter. Ze knokte zich terug op de 200 meter. Elaine Thompson was in de finale weliswaar sneller, maar Schippers sprintte naar zilver. Er viel voor haar in 2016 nog meer te juichen met onder meer de winst van het Diamond League-klassement op de 200 meter en EK-goud op de 100 meter.

Hoe zijn de nominaties voor het Sportgala tot stand gekomen?

STER reclame