Italië stemt over grondwet, maar er staat meer op het spel
In Italië zijn de stemlokalen opengegaan voor een referendum over een grondwetswijziging, maar vooral over het lot van premier Renzi. Die heeft gezegd dat hij aftreedt als zijn wetsvoorstel wordt weggestemd.
De uitkomst wordt ook elders in Europa met spanning afgewacht. Een 'nee' en het daaropvolgende vertrek van Renzi kan leiden tot politieke instabiliteit, waardoor investeerders huiverig zullen zijn om nog geld in de zwakke Italiaanse banken te steken. Die hebben in totaal voor 360 miljard euro aan leningen uitstaan die ze vermoedelijk nooit krijgen terugbetaald.
Als meerdere banken failliet dreigen te gaan, zal dat een nieuwe crisis in de euro-zone veroorzaken, zo wordt gevreesd.
Wie heeft de macht?
Het referendum zelf gaat vooral over de vraag of de macht van de senaat en regionale bestuurders moet worden teruggedrongen. De oppositiepartijen zien het als een prachtkans om hun afkeuring van het beleid van Renzi te laten blijken, vooral nadat hij zijn politieke toekomst aan de uitslag verbond.
Sinds 18 november is opiniepeilers verboden kiezers te vragen wat ze gaan stemmen. De peilingen vóór die datum wijzen op een overwinning voor het 'nee'-kamp en volgens bookmakers maakt ook nu het 'nee'-kamp de grootste kans om het referendum te winnen.
De eerste uitslagen worden laat in de avond verwacht. In de loop van de nacht wordt de uitslag bekend.