Italiaanse studenten demonstreren tegen de plannen van premier Renzi, waarover zondag wordt gestemd
NOS NieuwsAangepast

Renzi doet laatste oproep aan Italianen

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft vrijdagavond in zijn geboortestad Florence een laatste, emotionele oproep gedaan aan Italiaanse kiezers om hem te steunen. Zij mogen zondag in een referendum stemmen over een grondwetswijziging die nodig is voor tal van hervormingen in Italië.

Bij het referendum staat de inperking van de macht van de Italiaanse senaat centraal. Die heeft nu evenveel macht als het Huis van Afgevaardigden, wat vaak leidt tot stroperige besluitvorming en impasses. Het aantal senatoren zou radicaal worden teruggebracht. Ook zou de Senaat wetten nog maar summier toetsen.

Maar het ziet er slecht uit voor Renzi, afgaande op de schaarse peilingen en bookmakers. Zij geven de nee-stemmers 75 procent kans om te winnen. De campagne voor het referendum is immers uitgelopen op een populariteitstest voor de regering, die onder meer wordt geplaagd door zwakke economische groei en een hoge werkloosheid.

Kinderen

Renzi blijft hameren op de inhoud van zijn plan. Als dat erdoor komt, kan Italië uitgroeien tot een van de sterkste landen in Europa, aldus de premier. "Dat besluit kan het leven van onze kinderen veranderen. Het is niet voor onszelf, niet voor een politieke partij, maar voor hen'', zei de 41-jarige premier na een lange dag fanatiek campagnevoeren.

"Als 'ja' wint, wordt Italië leider van Europa.'' Als het echter 'nee' wordt, zal Renzi naar alle waarschijnlijkheid bij president Sergio Mattarella zijn ontslag indienen. Enkele maanden geleden zei hij dat hij zijn politieke lot aan de uitslag zou verbinden.

Zwakke banken

Op de financiële markten wordt gevreesd voor de gevolgen van een 'nee', dat de verzwakte Italiaanse banken nog verder in problemen zou kunnen brengen.

Volgens mediaberichten onderhandelt Italië met de Europese Commissie over staatssteun voor de noodlijdende bank Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld en de op twee na grootste bank van Italië. De instelling uit Siena heeft op korte termijn miljarden aan nieuw kapitaal nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl