Een man bij het hoofdkantoor van Banca Monte dei Paschi di Siena
NOS NieuwsAangepast

'Italië en Europa werken aan reddingsplan voor Monte dei Paschi'

Italië onderhandelt met de Europese Commissie over staatssteun voor de noodlijdende bank Monte dei Paschi. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera. Als het nodig is zou de bank volgende week al steun kunnen krijgen.

Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld en de op twee na grootste bank van Italië, heeft voor het einde van dit jaar 5 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Dat tekort bleek uit een stresstest van de Europese Centrale Bank.

Om dat geld op te halen is de bank al bezig met het omruilen van obligaties in aandelen. Ook is Monte dei Paschi van plan om volgende week nieuwe aandelen uit te geven.

Referendum

Maar mogelijk levert dat niet genoeg op, omdat er na het referendum in Italië van komende zondag een periode van politieke onzekerheid kan ontstaan en investeerders dan huiverig zullen zijn om geld in de bank te stoppen. De Italiaanse premier Renzi heeft zijn lot verbonden aan het referendum: hij stapt op als de Italianen tegen zijn voorgestelde politieke hervormingen stemmen.

Kleine beleggers

Volgens nieuwe Europese regels mag de staat niet zomaar meer bijspringen als banken kapitaalsteun nodig hebben. Eerst moeten aandeelhouders en obligatiehouders hun verlies nemen. Maar dat ligt gevoelig in Italië, omdat daar veel kleine beleggers aandelen of obligaties van banken hebben.

Volgens de Corriere della Sera zou de Europese Commissie de Italiaanse staat toestaan om toch steun te geven aan Monte dei Paschi, waardoor de schade voor kleine beleggers beperkt zou worden. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dit jaar nog dat er geen belastinggeld naar Italiaanse banken zou moeten gaan.

Monte dei Paschi is niet de enige Italiaanse bank met problemen. De vijf grootste banken in het land hebben gezamenlijk zo'n 360 miljard euro aan leningen uitstaan waarvan de vraag is of die ooit nog worden terugbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl