ANP
NOS NieuwsAangepast

Ploumen trekt 5 miljoen euro uit voor voedselhulp Zuid-Sudan

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking trekt 5 miljoen euro uit voor voedselhulp in Zuid-Sudan. Dat heeft ze bekendgemaakt na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Oeganda, waar 240.000 mensen zitten, vooral uit Zuid-Sudan. Door het aanhoudende geweld dreigt in delen van dat land hongersnood.

Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma van de VN en is vooral bedoeld voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen en nog borstvoeding geven. "We proberen de meest kwetsbaren de komende maanden zo goed mogelijk te ondersteunen", zegt Ploumen.

Nederlandse experts

Ook wordt een werkgelegenheidsprogramma in de landbouw voor Oegandese jongeren uitgebreid, zodat ook jonge vluchtelingen die vakopleidingen kunnen volgen. De overheid in Oeganda stelt stukjes land beschikbaar aan vluchtelingen om op te wonen, maar ook om dingen op de verbouwen.

Jonge vluchtelingen krijgen van Nederland hulp om die productie uit te breiden, zodat ze meer kunnen verbouwen dan alleen voor eigen consumptie. Ook gaan er twee Nederlandse experts naar Oeganda om te helpen bij het zoeken naar duurzame oplossingen om schoon drinkwater te krijgen.

Het zijn klootzakken van de ergste soort.

Minister Ploumen voor ontwikkelingssamenwerking

De mensenrechtencommissie van de VN zei gisteren dat in delen van Zuid-Sudan etnische zuiveringen zijn en dat er een genocide dreigt. In het land woedt al een paar jaar een burgeroorlog. Naar schatting ruim een miljoen inwoners zijn gevlucht naar het buitenland.

Zuid-Sudanese militairen zouden burgers hebben geslagen en verkracht. Volgens minister Ploumen gedragen de leiders van Zuid-Sudan zich volstrekt onverantwoordelijk. "Het zijn klootzakken van de ergste soort", zei de minister in het radioprogramma Nieuws en Co.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl