Vluchtelingen in Zuid-Sudan, eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

VN waarschuwt voor dreigende genocide in Zuid-Sudan

In delen van Zuid-Sudan vinden etnische zuiveringen plaats. Dit zegt de mensenrechtencommissie van de VN, na afloop van een tiendaags bezoek aan het door burgeroorlog geteisterde land.

De VN vreest voor een herhaling van de genocide in Rwanda in de jaren 90, en roept de internationale gemeenschap op om een dergelijke tragedie te voorkomen.

"Er is al een gestaag proces gaande van etnische zuiveringen in bepaalde gebieden, door middel van uithongering, groepsverkrachtingen en het verbranden van dorpen", zei Yasmin Sooka, het hoofd van de commissie. "Overal waar we in dit land kwamen, hoorden we dorpelingen die zeiden dat ze bereid waren bloed te vergieten om hun land terug te krijgen."

De VN tekende tal van getuigenverklaringen op over lichamen die langs hoofdwegen liggen en over een dagelijkse stroom vluchtelingen naar naburige landen. Groepsverkrachtingen zouden zo vaak voorkomen in Zuid-Sudan dat ze normaal zijn geworden.

Ontkenning

Tegen persbureau Reuters liet de VN weten dat het moeilijk is om hulp te bieden aan de lokale bevolking. Hulpverleners worden aangevallen, en konvooien met hulpgoederen worden tegengehouden bij controleposten van de regering.

In een reactie ontkende de Zuid-Sudanese president Salva Kiir alle aantijgingen van de VN. Volgens hem zijn er "geen etnische zuiveringen" in het land.

Vluchtelingen

In Zuid-Sudan zijn 12.000 VN-militairen gelegerd, maar hun invloed is beperkt. Vorige maand waarschuwde de VN al voor een dreigende hongersnood in het land. Zo'n 3,7 miljoen mensen zouden niet voldoende te eten hebben.

Het land is onafhankelijk sinds 2011. Nog geen twee jaar later brak er een burgeroorlog uit vanwege een conflict tussen de president en zijn plaatsvervanger. Intussen zijn naar schatting 1,1 miljoen inwoners naar het buitenland gevlucht, terwijl zo'n 1,8 miljoen Zuid-Sudanezen in eigen land op de vlucht zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl