FA-topman Martin Glenn AFP

De Engelse voetbalbond onderzoekt of clubs slachtoffers van seksueel misbruik hebben betaald om hun mond te houden. Als dat zo is zullen ze daarvoor worden gestraft, zei FA-topman Martin Glenn.  

De FA onderzoekt ook of de bond zelf juist heeft gereageerd op veroordelingen in de jaren 90 van voetbaltrainers die jonge voetballers hadden misbruikt. "Als de FA fouten heeft gemaakt, zullen we daar de verantwoordelijkheid voor nemen", zei Glenn.

Aanleiding voor de onderzoeken was een uitzending van de BBC waarin vier voormalige profvoetballers vertelden dat ze in hun jeugd slachtoffer waren van dezelfde trainer, Barry Bennell. Die werd in 1998 veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van zes kinderen.

Meldlijn 

De FA financiert ook een meldlijn voor seksueel misbruik die door een Britse liefdadigheidsinstelling werd opgezet. In de eerste week kwamen daar 860 meldingen binnen. In de eerste drie weken stuurden de medewerkers zestig melders door naar hulpverleningsinstanties.

Bij de Britse politie zijn nu 350 meldingen van seksueel misbruik bij Britse voetbalclubs bekend. Een aantal is afkomstig van die meldlijn, namen van andere slachtoffers zijn in het lopend onderzoek opgedoken. In vijftien politieregio's zijn onderzoeken gestart.

STER reclame