Andy Woodward, een van de voetballers die over het misbruik vertelde
NOS NieuwsAangepast

Engelse voetbalbond stelt onderzoek in naar misbruik voetballers

De Engelse voetbalbond FA stelt een onderzoek in naar de beschuldigingen van seksueel misbruik bij voetbalclubs. Enkele voormalige voetballers vertelden afgelopen week dat ze als jeugdspeler zijn misbruikt.

Vier oud-spelers kwamen afgelopen week met verhalen over misbruik naar buiten. Bij de BBC zeiden twee andere spelers vrijdag dat ook zij zijn aangerand. De voormalige voetballers zijn bijna allemaal het slachtoffer van dezelfde trainer, Barry Bennell. Die werd in 1998 veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van zes kinderen.

Bij een meldlijn zijn tot nu toe meer dan honderd meldingen binnengekomen. Daarbij duiken ook de namen op van andere daders.

Wat wisten ze?

In een verklaring zegt de FA te bekijken welke informatie er voorhanden was in de periode dat het misbruik zich voordeed. De bond wil weten welke clubs wisten van het misbruik en of ze er iets tegen gedaan hebben.

De bond heeft bij het onderzoek hulp gevraagd van een onafhankelijk juridisch adviseur. Ook een andere organisatie, de Child Protection in Sport Unit, die al langer toezicht houdt op de FA, gaat kijken naar de rol van de voetbalbond.

De FA werkt tegelijkertijd samen met de politie. "We moeten er zeker van zijn dat we niets doen dat het strafrechtelijk onderzoek kan verstoren", stelt de bond in een verklaring.

Doofpot

De Engelse spelersvakbond PFA denkt dat het schandaal nog groter kan worden. De vakbond weet van twintig spelers die zich hebben gemeld. Daar zitten ook voetballers bij van grote clubs als Manchester City en Newcastle United en clubs als Leeds United, Blackpool en Stoke City.

Mogelijk was er soms sprake van een doofpot. Volgens de Sunday Telegraph kreeg een speler van een club uit de Premier League zwijggeld van zijn club om te voorkomen dat hij met zijn verhaal naar buiten zou komen. De speler zou in de jaren zeventig door zijn coach zijn verkracht en dat aan de club hebben verteld.

Correspondent Suse van Kleef: "Als dat soort verhalen kloppen, als clubs uit de Premier League de boel stilhielden, als ze het eigenhandig in de doofpot hebben gestopt, dan is dat natuurlijk een gigantisch schandaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl