Voetbalstadion
NOS NieuwsAangepast

Meldlijn over misbruik Britse voetballers roodgloeiend

In Engeland heeft een meldpunt, ingesteld na berichten over seksueel misbruik van jeugdvoetballers, binnen twee uur al meer dan vijftig telefoontjes opgeleverd. De initiatiefnemers van de hotline, een organisatie die het opneemt voor de rechten van kinderen, verwacht dat er nog veel meer gebeld gaat worden.

Vier Engelse voetballers, Paul Stewart (52), David White (49), Steve Walters (44) en Andy Woodward (43), vertelden afgelopen week dat ze in hun jeugd waren misbruikt. Drie van hen waren het slachtoffer van dezelfde trainer, Barry Bennell. Die werd in 1998 veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van zes kinderen.

International

Het misbruik speelde zich af in de jaren zeventig en tachtig. De voetballers hielden hun verhaal tientallen jaren voor zichzelf. In eerste instantie omdat ze hun mogelijke carrière als topvoetballer niet in gevaar wilden brengen, later omdat ze zich schaamden voor wat er was gebeurd.

De Engelse voetbalbond FA spreekt een van de voetballers, de voormalige Tottenham-speler Andy Woodward, over de beschuldigingen die hij heeft geuit. Minister van Sport Tracey Crouch zei dat de vier voetballers "ongelooflijk dapper" waren door openlijk over het misbruik te vertellen.

Sinds Andy Woodward vorige week als eerste van de vier naar buiten kwam met zijn verhaal, hebben zich elf mensen bij de politie gemeld. De vereniging van profvoetballers verwacht dat dat aantal nog zal oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl