IOC: Spelen in Tokio moeten goedkoper

Het Internationaal Olympisch Comité vindt dat de Spelen in Tokio veel te duur worden. De organisatie in de Japanse hoofdstad heeft beloofd dat de kosten onder de 20 miljard blijven, maar het IOC wil de begroting een stuk lager hebben.

Tokio kreeg de Spelen in 2013 toegewezen met de belofte van compacte en goedkope Spelen. Sindsdien liepen de geraamde kosten op tot zo'n 30 miljard euro, het viervoudige van de oorspronkelijke schatting. Het organisatiecomité besloot daarop de bouwplannen van accommodaties aan te passen of evenementen te verplaatsen.

Al met al moet dat een besparing van 10 miljard opleveren, maar dat is nog niet genoeg voor het IOC. "Wij hebben niet ingestemd met zo'n bedrag", zei vice-voorzitter Peter Coates. "Wij geloven dat de Spelen voor een aanzienlijk kleiner bedrag kunnen worden georganiseerd." 

Goedkopere Spelen speerpunt van IOC

Kostenbesparing is een van de speerpunten in de plannen van ICO-voorzitter Thomas Bach. Hij wil het veel goedkoper maken om de Spelen binnen te halen en te organiseren, zodat meer steden de kans krijgen om dat te doen.

De afgelopen jaren trokken meerdere steden zich terug als kandidaat vanwege de hoge kosten. Zo zagen Oslo en Stockholm om die reden af van de kans om de Winterspelen van 2022 te mogen organiseren.

STER reclame